Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Uniek kinderkunstproject in de Baarsjes.

Grote vliegende objecten hangen aan de bomen in de Slatuinen en kleine drolletjes liggen voor de ramen van de galerie van de St. Jan basisschool in de Baarsjes. Vanaf 11 november kunnen buurtbewoners en andere geïnteresseerden een uitzonderlijke kunstroute lopen. In de Slatuinen, de galerie "Art & Nature" en de eigen galerie van de school worden gedurende een maand beelden van de kinderen tentoongesteld.

Het stadsdeel gaf subsidie en beeldend kunstenaar Piet van de Kar kreeg de opdracht om samen met de kinderen van basisschool de St. Jan een beeldenroute te maken. 'Alle beeldhouwtechnieken komen aan bod', zegt van de Kar vol enthousiasme. 'Ik heb niemand bij de les hoeven houden, de werklust om het materiaal aan te pakken is enorm bij de kinderen'. Anderhalve maand zijn de leerlingen bezig geweest om in hun eigen handvaardigheidlokaal de mooiste beelden te creëren. De afgelopen jaren is de St. Jan school getransformeerd tot een echte buurtschool. Van een zwarte school werd het een gemengde school, waar álle kinderen uit de buurt naar toe gaan. Dat idee wil de school door middel van dit soort initiatieven graag uit blijven dragen.

Het thema van de expositie is 'Van klein naar groot'. De allerkleinste begonnen op de grond. Van allerlei kleuren klei werden er zaden, vruchten en dieren gemaakt. De middenbouw ging langzaam maar zeker de hoogte in. Zij maakte metselwerken, torentjes, grotten en huizen. De grootste gingen verder, zij gingen de lucht en de ruimte in. Enorme vliegende objecten, onder andere vliegtuigen en insecten. Inspiratie liet van de Kar de kinderen opdoen uit boeken van grote kunstenaars als, Panamarenko en Calder. Ook werden er voorbeelden aangedragen van de Amsterdamse school. Aarzelend en soms met veel bravoer gingen de kinderen aan de slag. Uiteindelijk ontwikkelde ze zich tot serieuze kunstenaars die allemaal een bijzonder beeld maakten.

De kinderen zullen, tijdens een feestelijke opening op donderdag 11 november om 14.30 uur op het Kortenaerplein, honderden gekleurde ballonnen de lucht in laten. Aan iedere ballon hangt een kaartje met erop de beeldenroute. Op die manier krijgt de kunstroute bekendheid in de buurt, de stad en de verre omtrek. Verder zullen er honderd aankondigingposters verspreid in de buurt worden opgehangen. Uiteraard bent ook u van harte welkom om de route een keer te lopen of kom naar de opening.

Perscontacten:

Mickelle Haest 020-6893883/020-6242829

Adressen route: Galerie St. Jan, Kortenaerstraat 32; Galerie Art en Nature, Admiraal Ruyterweg (Vrijdag en zaterdag geopend van 13.00-17.00 uur, verder iedere dag te bezichtigen vanaf de straat); Slatuinen, Slatuinenweg 45 (Geopende iedere donderdag 9.00-16.00 uur en iedere eerste zondag 13.00-16.00 uur van de maand).