VU Medisch Centrum

Beweegadvies huisarts effectief

Het geven van een beweegadvies door de huisarts is aan te bevelen. Uit onderzoek blijkt dat een jaar na een beweegadvies van de huisarts de totale onderzoeksgroep meer is gaan bewegen en ook is afgevallen. Voordeel van het gebruik van PACE (Physician-based Assessment and Counseling for Exercise) is het gebruiksgemak voor huisartsen. PACE is een reeds ontwikkeld programma waarmee men direct aan de slag kan. Het beweegadvies blijkt samen met metingen van (in)activiteit effectief te zijn. Dit concludeert Esther van Sluijs in haar onderzoek waarop zij 11 november promoveert aan het VU medisch centrum Amsterdam.

Nederlanders bewegen te weinig en bijna de helft is te dik, met allerlei gezondheidsrisicos van dien. Effectief advies om meer te bewegen is daarom van groot belang. Promovenda Esther van Sluijs zocht uit wat het effect van PACE-advies is. PACE is ontwikkeld in Amerika en geeft een huisarts de mogelijkheid om patiënten in korte tijd op maat gesneden beweegadvies te geven.

De promovenda onderzocht de effectiviteit en haalbaarheid van door de huisarts verstrekte PACE-advies aan patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De combinatie van beweegadvies en bepalingen van (in)activiteit en lichaamssamenstelling had een verandering in beweeggedrag van patiënten tot gevolg: na een jaar was de totale onderzoeksgroep meer gaan bewegen (gemiddeld 61 minuten) en ook wat afgevallen (gemiddeld 0,5 kilogram). Het PACE-advies bleek echter niet effectiever dan een standaardadvies. Voordeel van PACE schuilt vooral in het gebruikersgemak. Huisartsen hebben het in de la liggen en het geeft hen een handvat om advies mee te geven. Dus hoewel PACE niet beter werkt dan een standaardadvies, geeft PACE aan huisartsen wel de mogelijkheid om met een minimale interventie hun patiënten te bewegen tot lichamelijk inspanning. De promovenda pleit daarom voor een bredere invoering in de Nederlandse huisartspraktijk, mogelijk aangevuld met enkele metingen van lichamelijke (in)activiteit en lichaamsgewicht.