PERSBERICHT - 2004-11-09

Noord-Holland vaart wel bij de cruise- en ferryvaart

Noord-Holland vaart wel bij de cruise- en ferryvaart. Dat blijkt uit een rapport over het cruisetoerisme, opgesteld in opdracht van de stichting Amsterdam Cruise Port (APC), dat donderdag 11 november wordt aangeboden aan de Noordhollandse gedeputeerde H. Schipper. Het rapport brengt het cruisetoerisme in kaart en de aanzienlijke spin-off daarvan voor de hoofdstad en de gehele provincie.

Gedurende tientallen jaren hebben havens van Amsterdam en Noord-Holland passagiersschepen zien komen en gaan. Weinig was er bekend welke impact deze vorm van zeevaart op de regio heeft.

De stichting Amsterdam Cruise Port, waarin een 20-tal betrokken bedrijven, overheden en instellingen participeren, heeft bureau ZKA Consultants & Planners uit Breda een studie laten verrichten, die, afgezet tegen een dergelijk onderzoek uit 1993, de effecten van de bezoekende zeecruisereuzen, riviercruiseschepen en veerboten op de havens en hun gemeenten helder op papier heeft gezet.

Amsterdam ontvangt jaarlijks tegen de 90 zeecruiseschepen aan de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). In IJmuiden is het aantal cruiseschepen dat bij de Felison Terminal afmeert bijna 20. Samen zijn deze terminals goed voor meer dan 100.000 passagiers.

Uit IJmuiden vertrekt jaarlijks 360 maal van dezelfde Felison Terminal een ferry naar het Britse Newcastle, in totaal goed voor ruim een half miljoen passagiers. In Amsterdam meert per jaar zo'n 650 maal een riviercruiseschip af, goed voor meer dan 130.000 passagiers.

Veel van deze schepen varen door naar andere Noord-Hollandse havens, zon 1100 aanlopen. Daarmee kan deze maritieme sector als niet onbelangrijk gekwalificeerd worden en is het interessant te weten welke de ontwikkelingen, de bedreigingen en de revenuen zijn van dit sterk opgekomen vaartoerisme. De totale bestedingen (in alle drie categorieën) bedragen jaarlijks zo'n 90 miljoen.

Het rapport gaat niet voorbij aan een vergelijking met andere cruisehavens zoals Britse en Scandinavische havens. Daarbij vergeleken blijkt de groei van de Amsterdamse regio achter te blijven. Verklaard wordt wat de oorzaken daarvan zijn.

De marktontwikkeling wordt helder uiteengezet in een duidelijk verwachtingspatroon, wat de sector in de komende periode te wachten staat. Het rapport eindigt met een aantal aanbevelingen op het gebied van productverbetering, marktbewerking en prijspolitiek, waarmee de sector zich kan verbeteren.

Het rapport wordt donderdag 11 november door de voorzitter van de Kamer van Koophandel, de heer H. Zwarts, aangeboden aan de heer H. Schipper, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland. Dat gebeurt vanaf 16.00 uur bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam.

AANMELDINGSFORMULIER VOOR DE PERS:

ANTWOORDFORMULIER

Svp retourneren naar fax nr. 020-6252869

Aanbieden Rapportage Economische Betekenis van de Cruise- en Ferryvaart in het Amsterdam Noord-zeekanaalgebied en Noord-Holland

Door de heer H. Zwarts, voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam aan de heer H. Schipper, Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland

Amsterdam Cruise Port
11 november 2004, 16.00-17.30 uur

Locatie:
Kamer van Koophandel Amsterdam
Europazaal, 5e etage
De Ruyterkade 5
1013 AA Amsterdam

Programma:
16.00 uur ontvangst
16.30 uur overhandiging
17.00 uur gelegenheid tot napraten

De heer/mevrouw

---
......................

Naam
bedrijf/organisatie................................................... .........................................

O* zal aanwezig zijn bij het aanbieden van de rapportage, op donderdag

11 november 2004, van 16.00-17.30 uur bij de Kamer van Koophandel Amsterdam

O* zal niet aanwezig zijn op 11 november 2004


*) s.v.p. aankruisen wat van toepassing is

Dit formulier s.v.p. retourneren aan:
Amsterdam Cruise Port, Tetje Groot,
Postbus 3901, 1000 AS Amsterdam,
directe fax: 020-625 28 69