Gemeente Amsterdam

Administratieve lasten: Amsterdam doet het goed, maar Huffnagel is nog niet tevreden
Verminderen administratieve lasten prioriteit voor wethouder EZ 10 november 2004 - Corine Lindhot
De gemeente Amsterdam heeft deelgenomen aan het project `Inventariserend onderzoek Administratieve Lasten' van het ministerie van Financiën en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tijdens het onderzoek zijn de administratieve lasten van twaalf proefgemeenten in kaart gebracht. Amsterdam is een van die gemeenten.

Uit de cijfers blijkt dat Amsterdam het goed doet in vergelijking tot de andere onderzochte gemeenten.

De wethouder Economische Zaken Frits Huffnagel is blij met de uitkomsten van het onderzoek. "Ik ben verheugd met de uitkomsten van het onderzoek, maar ik ben nog niet tevreden. Ondernemers hebben veel last van tegenstrijdige regels. Amsterdam kan veel meer doen om de administratieve lasten te verminderen en daar werken we hard aan."

Naar aanleiding van het rapport zijn door Economische Zaken (EZ) drie acties ingezet om de administratieve lasten in Amsterdam te reduceren. Als eerste het ontwikkelen en verder uitbouwen van het digitale Ondernemersloket. Hier kunnen ondernemers 24 uur per dag informatie opvragen en vergunningen aanvragen. Verder zal het gebruik van vooringevulde en eenduidige formulieren worden bevorderd, waardoor ondernemers slechts eenmalig noodzakelijke informatie hoeven aan te leveren (personalisatie). EZ zal hiervoor samen met de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst meewerken aan een authenticatie-pilot om interactieve gegevensuitwisseling tussen gemeente en ondernemer mogelijk te maken. Ook is EZ bezig met het opzetten van het Meldpunt Strijdige Regels, dat in januari 2005 van start zal gaan. Ondernemers die last hebben van bovenmatig hinderlijke, strijdige regelgeving kunnen dat hier voorleggen. Waar mogelijk en effectief zal EZ hierop actie ondernemen.

Het rapport wordt op donderdag 11 november in de Raadscommissie voor Financiën en Economische Zaken besproken.

Pb-185

© Gemeente Amsterdam