Campina Melkunie

Melk en zuivelproducten uit Nederland veilig voor consumptie

Nederlandse melk en zuivelproducten zijn absoluut veilig voor menselijke consumptie. Dat heeft de Chief Veterinary Officer (CVO) van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel-kwaliteit (LNV) heden verklaard. Momenteel zijn alle dioxinetesten, uitgevoerd op boerderijmelk en zuivelproducten, negatief.

Het dioxinegehalte daarin beweegt zich volgens de CVO ruim onder de door de Europese Unie toegestane maximale niveaus. De CVO van het Ministerie van LNV benadrukt in zijn verklaring dat er ook volgens het Netherlands Institute of Public Health and Environmental Protection (RIVM) geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid met betrekking tot de consumptie van melk en zuivelproducten.

De NZO wijst op deze verklaring van het Ministerie van LNV, dat melk en zuivelproducten veilig zijn, omdat de afgelopen dagen verwarring is ontstaan naar aanleiding van de berichtgeving door de overheid. Zoals bekend is er dioxine aangetroffen in aardappelrestproducten van de fritesindustrie.

Het Nederlandse Ministerie van LNV heeft meegedeeld dat er per 9 november 2004 zon 197 veebedrijven uit voorzorg vanwege de verontreiniging van mergelklei met dioxine zijn geblokkeerd om het dioxinegehalte in het vlees van het vee vast te stellen. Het betreft de twee bij Lelystad in oktober geblokkeerde melkveebedrijven. De 195 overige bedrijven houden zich bezig met de productie van varkens, meststieren, vleeskalveren, schapen en geiten. In het geval dat het gemengde bedrijven betreft is de melk van deze bedrijven niet geblokkeerd.

De Nederlandse zuivelondernemingen halen uit voorzorg en met name uit het oogpunt van bescherming van de exportpositie de melk van ongeveer 50 melkveebedrijven, die aardappelrestproducten uit het productieproces van fritesfabrieken hebben ontvangen, apart op. De melk van deze melkveebedrijven is steeds door gecertificeerde bedrijven bemonsterd op dioxine. Het dioxinegehalte in deze melk ligt duidelijk onder de EU-norm.
Op grond van de uitspraken van de CVO van het Nederlandse ministerie van LNV en op basis van de eigen analyseresultaten van melkmonsters concludeert ook de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dat Nederlandse zuivelproducten buiten iedere verdenking staan. Dat kan de zuivelindustrie dankzij de door haar genomen maatregelen blijven garanderen.