Gemeente Zwolle

Gemeente, CWI en UWV bieden WIW-ers en ID-ers vervolgtraject aan

De gemeente Zwolle heeft samen met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) een overeenkomst afgesloten voor de periode van 1 oktober 2004 tot 1 oktober 2006 om voormalige WIW-ers en ID-ers een warme overdracht aan te bieden.

Dit betekent dat zij niet op de reguliere wachtlijst van een half jaar komen te staan, maar dat er aansluitend acties worden ontwikkeld voor een vervolgtraject. Hiermee willen de drie partijen er voor zorgen dat de kans dat deze groep inactief wordt en noodgedwongen thuis zit, zo klein mogelijk is. De overdracht geldt na de officiële beëindiging van een overeenkomst met de werkgever.

Het convenant is een gevolg van de invoering van de Wet werk en bijstand, waardoor de gemeente Zwolle zich genoodzaakt ziet om per 1 januari 2005 vijftig procent te korten op de uitgaven van WIW'ers en ID'ers. Het vervolgtraject voor cliënten bestaat uit begeleiding, herplaatsing, plaatsing in een reïntegratietraject of uitstroom naar regulier werk. Wanneer deze reguliere middelen niet leiden tot gewenste resultaten, wordt gezocht naar mogelijke en redelijke alternatieven.

De gemeente en het UWV zijn in hoofdzaak verantwoordelijk voor de uitvoering van de vervolgtrajecten. Wel mogen ze dit door derden laten uitvoeren. Het CWI heeft hierin een aanvullende rol. Alle drie de partijen hebben een evenredige verplichting daar waar het gaat om begeleiding en matching. De partners zullen zich met name inspannen voor de uitstroom van cliënten naar de reguliere arbeidsmarkt.

Het gemeentelijke 'Plan van Aanpak Gesubsidieerde Arbeid' dient als basis van de overeengekomen verplichtingen. Vanaf juli 2005 zullen de activiteiten plaatsvinden vanuit het nog te openen Bedrijfs Verzamel Gebouw aan de Hanzeallee te Zwolle.


---