Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Uitzicht op topklassering bij WK Jeugd

Met nog drie ronden te gaan heeft een aantal Nederlanders nog uitzicht op een topklassering op het WK Jeugd op Kreta. Gisteren werden er twee ronden gespeeld. In totaal pakten deze voor onze delegatie niet positief uit: 10,5 uit 24. Gezien de mooie resultaten tot nu toe is deze kleine terugval niet verwonderlijk.

Toch zijn er nog diverse kanshebbers op een plek op of in de buurt van van het erepodium. Bij de jeugd t/m 18 is Daniël Stellwagen opgeklommen naar 6 uit 8. Hij is de enige Nederlander zonder verliespartij tot dusver. In deze categorie is ook Daan Brandenburg bijzonder goed op dreef met 5,5 uit 8. Bij de jeugd t/m 14 heeft Vincent Rothuis dezelfde score. Hij speelt al het hele toernooi mee in de top van het klassement.
Onze andere landgenoten zijn ook nog niet kansloos voor een plaats bovenin het klassement maar daarvoor is een flinke eindsprint dan wel aanbevolen.

Een overzicht van de prestaties (gaat onze jongste deelnemer ook onze remisekoning worden!?)

Naam Rtg 1 2 3 4 5 6 7 8 Pts. Rk. Van Kampen Robin 0 ½ ½ 1 ½ ½ 0 ½ 1 4.5 46 Boys U10 Tan Jonathan 0 1 0 ½ 0 1 1 0 0 3.5 72 Boys U12 Spoelman Wouter 2357 1 1 ½ 0 1 1 ½ 0 5.0 23 Boys U14 Rothuis Vincent 2217 1 1 1 0 1 ½ 1 0 5.5 9 Boys U14 Pruijssers Roeland 2295 ½ 0 1 1 ½ 1 0 0 4.0 57 Boys U16 GM Stellwagen Daniel 2512 ½ 1 1 ½ ½ 1 ½ 1 6.0 5 Boys U18 Brandenburg Daan 2340 0 1 1 1 ½ 0 1 1 5.5 12 Boys U18 De Cloet Jeanine 0 1 0 1 1 ½ 0 1 0 4.5 26 Girls U12 Haast Anne 0 1 0 1 1 0 ½ ½ 1 5.0 18 Girls U12 Braggaar Leonore 0 0 1 0 1 ½ 0 0 ½ 3.0 70 Girls U14 Geragousian Biaina 2034 1 0 1 0 ½ ½ 0 0 3.0 61 Girls U16 WIM Muhren Bianca 2343 1 0 1 ½ 0 1 1 0 4.5 22 Girls U18

Op de site www.jeugdteam.nl/Toernooi/ wordt het WK Jeugd op de voet gevolgd met verslagen uit Kreta, aanmoedigingen in het gastenboek en partijen van onze deelnemers.
Op de toernooisite is eveneens zeer veel informatie te vinden. Hier zijn ook dagelijks live partijen te volgen.


---

Verslag 75th FIDE congress, Mallorca Spanje

In Calvia was ik niet alleen. Herman Hamers was aanwezig als coach van het mannenteam én als zone-president. Door wat gezondheidsproblemen kon hij echter niet alle vergaderingen bijwonen. Ook Geurt Gijssen en Albert Vasse waren als commissielid aanwezig. Arthur Schuering aanwezig als Internationaal Arbiter was mijn persoonlijke raadgever, dus al met al was de Nederlandse inbreng zeker niet te verwaarlozen.

In de week voorafgaande aan de Executive Board en General Assembly van de FIDE werden veel commissievergaderingen gehouden. Het bestuur van de FIDE denkt over veel zaken toch anders dan wij in Nederland gewend zijn. Zo is de directeur van het FIDE-bureau, de heer Umuku, na het vorige congres ontslagen wegens wangedrag en financieel misbruik van FIDE-gelden. Om de werkzaamheden toch door te laten gaan, hebben twee bestuursleden en een lid van de Executive Board deze baan met zijn drieën waargenomen. Zij krijgen daarvoor op jaarbasis 50.000 Zwitserse franken en dat is iets wat voor de KNSB beslist ontoelaatbaar is. Ik heb hier fel tegen geprotesteerd en in de algemene vergadering een toespraak gehouden. Toch kreeg ik slechts zes medestanders zodat deze situatie tot 2006 voortduurt, tot het verkiezingsjaar van de president.

Binnen het FIDE-bestuur is ook ruzie ontstaan. Bestuurslid Tabbana was daarvan het middelpunt. Hij trad tijdens de vergadering af. President Kirsan Ilyumzhinov was niet aanwezig, maar had net voor het congres 500.000 dollar bij de FIDE gedeponeerd. Omgerekend naar Zwitserse franken was dat net genoeg om oude schulden, ontstaan door wanbeleid, weg te boeken.

Het FIDE-bureau is verplaatst van Lausanne naar Athene en men verwacht dat dit 220.000 Zwitserse franken gaat opleveren. Toch is het financieel beleid niet goed. Vrijwel al het geld dat van de aangesloten federaties binnenkomt, gaat op aan dit bureau. Alleen als er een wereldkampioenschap wordt gehouden, komen er inkomsten. Ik heb gepleit voor een egalisatiefonds.

Het voorstel tot uitsluiting van deelname van gehandicapte spelers aan de Olympiade is uitgesteld. Ik had mij tegen dit voorstel verzet. Op het volgende congres zal een beslissing worden genomen. Verder lijkt het er op dat het bestuur wel meer grip krijgt op de financiën. Daarvan waren wel enkele zaken zichtbaar.

ECU vergadering
Hier waren verkiezingen. Egon Ditt werd herkozen als penningmeester. Verder traden twee bestuursleden die herkiesbaar waren af: Evgeny Eletsky en grootmeester Zurab Azmaiparashvili. Drie andere kandidaten hadden zich als bestuurslid verkiesbaar gesteld: Scalfi uit Italië, Mikko Markkula uit Noorwegen en Damir Levacic uit Frankrijk. De twee laatstgenoemden kandidaten zijn gekozen. Namens Nederland had ik ook op beide heren gestemd. Ik heb hier, evenals in de grote algemene vergadering, aandacht gevraagd voor het schoolschaakcongres dat in 2005 wordt gehouden en voor de Schaakacademie.

General Assembly
De grootmeestertitel van Peng werd bekrachtig en ook die van Daniël Stelwagen. In 2008 zullen we met vijf vrouwen en vijf mannen naar de Olympiade gaan. De Olympiade van 2008 vindt plaats in Dresden. De vergadering van de Executieve Board van 2005 zal daar ook worden gehouden. Ook werd de organisatie van vele kampioenschappen toegewezen; een groot aantal ging naar Turkije. De rechtszaak die grootmeester V. Milov is gestart tegen de FIDE (vanwege zijn uitsluiting bij het wereldkampioenschap) zal 9 december in Zwitserland voorkomen.

Sluiting
Een hoofdrol bij de sluitingsceremonie was weggelegd voor grootmeester Zurab Azmaiparashvili. Deze Europees Kampioen en vice-president van de FIDE raakte slaags met de Spaanse politie. Hij werd prompt gearresteerd. Voor een overvolle zaal werd Azmaiparashvili door beveiligingspersoneel tegen de grond gewerkt toen hij probeerde het podium te bereiken en een bewaker een kopstoot verkocht. Zurab werd geboeid afgevoerd en zat tot 1 november in hechtenis. Bemiddelingspogingen van de FIDE hadden geen enkele zin. Zelfs de advocaat van de FIDE werd niet toegelaten. Dit alles leidde tot een fikse rel tussen de FIDE en de Spaanse Schaakbond.


---