Gemeente Breda

Breda vraagt steun voor regionaal steunpunt huiselijk geweld

Het college van burgemeester en wethouders van Breda vraagt aan alle West- Brabantse gemeenten om gezamenlijk een regionaal advies- en steunpunt huiselijk geweld op te richten. Het is de bedoeling dat iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft, dit steunpunt voor professionele hulp kan bellen. Als alle 17 West- Brabantse gemeenten hieraan mee willen werken, kan het steunpunt op 1 mei 2005 actief zijn.

Iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft kan contact opnemen met dit steunpunt. Dat kunnen slachtoffers zijn of daders, maar ook andere betrokkenen zoals buren van slachtoffers. Het steunpunt adviseert, verwijst door of gaat een gesprek aan. De kosten van het steunpunt worden voor maximaal 60% gedragen door het rijk. Het overige bedrag komt voor rekening van de gemeente Breda en de West- Brabantse gemeenten die mee willen werken. Het is de bedoeling dat het steunpunt voor de hele regio beschikbaar is.

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het gaat om geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd. Het kabinet wil dat er in 2005 een landelijk dekkend netwerk van advies- en steunpunten huiselijk geweld komt. Breda speelt voor de regio West- Brabant de coördinerende rol. Als alle gemeenten financieel bijdragen, dan kost dat alle gemeenten gezamenlijk ruim 235.000 over de periode 2005-2009. Breda neemt hierin ruim 57.000 voor haar rekening.

STOP huiselijk geweld
Breda werkt al met andere gemeenten en instellingen in West- Brabant samen in de strijd tegen huiselijk geweld. Bij het project STOP huiselijk geweld werken verschillende partijen in de regio samen aan het voorkomen van huiselijk geweld en de opvang en hulpverlening aan slachtoffers, daders en kinderen. STOP huiselijk geweld is een 2-jarig project en de voorloper van het steunpunt dat nu opgezet wordt. STOP huiselijk geweld loopt op 1 mei 2005 af. Het is de bedoeling dat het regionale steunpunt op deze datum in werking treedt. In november bespreekt Breda het voorstel met alle West- Brabantse gemeenten. Het college van burgemeester en wethouders van Breda vraagt alle gemeenten uiterlijk in januari 2005 een besluit te nemen over het voorstel.

Samenwerken
Om huiselijk geweld te voorkomen en hulpverlening de meeste kans van slagen te geven is het noodzakelijk dat de hulp zo vroeg mogelijk wordt gestart en dat alle betrokken organisaties met elkaar samenwerken. Naast zoveel mogelijk West- Brabantse gemeenten worden in het regionaal advies- en steunpunt huiselijk geweld de volgende partners betrokken: GGZ regio Breda, GGZ Westelijk Noord-Brabant, Politie Midden en West- Brabant, Instituut voor Maatschappelijk Welzijn Breda, Stichting De Markenlanden, Stichting Trema, Merites, Maatschappelijk Werk Maas en Leije, Raad voor de Kinderbescherming, Openbaar Ministerie Breda, Stichting Valkenhorst, Centrumgemeente Vrouwenopvang gemeente Breda, gemeente Roosendaal, Stichting Ambulante FIOM, Stichting Reclassering Nederland, Slachtofferhulp Midden en West Brabant, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, Kentron, Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, Ziekenhuis Lievensberg, Traverse, SOS Telefonische Hulpdienst Noord-Brabant en GGD West- Brabant.

Breda, 8 november 2004