FNV BONDGENOTEN

Utrecht, 11 november 2004

Onderhandelingen sociaal plan Akzo Car Refinishes vastgelopen

De onderhandelingen tussen de vakbonden en Akzo Nobel over een sociaal plan voor Akzo Nobel Car Refinishes in Sassenheim zijn afgelopen nacht vastgelopen. De bonden FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond, De Unie en VHP vinden dat Akzo veel te weinig biedt, zeker gezien de achtergrond van de reorganisatie.

FNV Bondgenotenbestuurder Ben Roodhuizen namens de bonden: 'Het gaat bij deze reorganisatie puur om winstmaximalisatie. Akzo heeft de afgelopen paar jaar 150 mensen aangenomen op basis van te hoge marktverwachtingen. Een inschattingsfout van de directie waar de werknemers nu voor moeten bloeden'.
De bonden vinden dat Akzo zijn verantwoordelijkheid moet nemen en het aan zijn werknemers verplicht is om met een goed sociaal plan te komen. 'Ik heb bij bedrijven waar het echt slecht mee gaat betere sociale plannen gezien dan bij Car Refinishes. Dat maakt gewoon een behoorlijke winst en dat al jarenlang'.

Een punt van conflict is de duur van de werk-naar-werkbemiddeling. De bonden willen dat die periode 26 maanden duurt. Akzo wil werknemers maar 12 maanden begeleiden en ze dan ontslaan.
De reorganisatie van Car Refinishes in Sassenheim is onderdeel van een wereldwijde reorganisatie bij dat Akzo-onderdeel. Bij Car Refinishes in Nederland werken nu ongeveer 1000 mensen, 190 daarvan dreigen nu hun baan te verliezen.

Vanmiddag om 16:00 uur organiseren de vakbonden een bijeenkomt om de werknemers in te lichten over de onderhandelingen.