Politie Flevoland

Politie Flevoland wint landelijke prijs met jaarverslag 2003

Den Haag / Lelystad 11-11-2004 - Politie Flevoland heeft met haar jaarverslag 2003 de F.G. Kordes-trofee categorie Best Practise gewonnen. Deze prijs voor de publieke organisatie met het beste jaarverslag, werd woensdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag uitgereikt door minister Gerrit Zalm aan hoofd voorlichting Hans Demmers. De verkiezing werd voor de tiende keer gehouden en kende in de Gemeente Den Haag de algehele winnaar van het beste jaarverslag.

Korpschef Pier Eringa was in een reactie erg blij met de prijs en erkenning die zijn korps kreeg. "Het bewijst ook op dit terrein dat we een echt doe-korps zijn en dat we met beperkte middelen toch goede en mooie producten kunnen maken. Wat dat betreft past deze prijs heel goed bij ons korps."

Positief

Het jaarverslag 2003 bestaat uit twee handzame boekjes, die allebei 36 paginas bevatten. Eén boekwerk geeft een algemeen beeld weer van het werk van Politie Flevoland in 2003, de ander is een bijlage, waarin allerlei cijfers per basiseenheid (werkgebieden van de politie in Flevoland) overzichtelijk worden gepresenteerd. De opgenomen leeswijzer, de indeling en het gebruikersgemak werden door de jury positief beoordeeld.

De jaarverslagen werden beoordeeld op de volgende criteria en de samenhang daartussen: doelstellingen van de organisatie, middelen- en prestatiemeting, bedrijfsvoering, financiële rekening, aanwezigheid van basisgegevens en presentatie en gebruiksvriendelijkheid.

In 2003 hebben 94 organisaties een jaarverslag ingestuurd ter beoordeling. De F.G. Kordes-Trofee, vernoemd naar de voormalig president van de Algemene Rekenkamer, mag zich daarmee verheugen in een brede belangstelling. Naast politiekorpsen, stuurden waterschappen, gemeenten, provincies en zorginstellingen hun schriftelijke verantwoording in over het jaar 2003. Vorig jaar werd de gemeente Den Haag winnaar.

Debat

De prijsuitreiking vormde de afsluiting van het F.G. Kordes-Trofee 2004 symposium, dat vanwege het dubbele lustrum plaatsvond. Tijdens dit symposium discussierden Wouter Bos (fractievoorzitter Partij van de Arbeid) en Robert Mul (directeur Rekenkamer Rotterdam), onder dagvoorzitterschap van Marjet van Zuijlen, over de verschillende facetten van publieke verantwoording. Daarna vond er een debat plaats tussen Minister van Financiën Gerrit Zalm en Rien Meijerink (voorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC).