Gemeente Lisse

11-11-2004 Nieuwe huisstijl voor gemeente Lisse

detail: Nieuwe huisstijl voor gemeente Lisse Modern, fris en kleurrijk met een verwijzing naar belangrijke kenmerken van Lisse.

Lisse heeft een nieuwe huisstijl. Deze is onlangs als eerste gepresenteerd in de gemeentegids, editie 2004/2005. Het is een sobere huisstijl die we beperkt en kostenbewust gaan toepassen. Zo zal de invoering geleidelijk aan geschieden. We maken eerst de oude voorraden op. Het logo op de website wordt eind week 46 aangepast.

Een nieuwe huisstijl was nodig om een aantal redenen. De oude huisstijl was gebrekkig en niet eenduidig; er waren diverse varianten in gebruik. De oude huisstijl hield geen rekening met de moderne electronische middelen, zoals websites. En bovendien was de oude huisstijl nogal ouderwets, paste niet bij het beeld dat Lisse wil uitstralen.

Het nieuwe logo is het onderdeel van de huisstijl dat het meeste in het oog springt. Hieronder volgt een nadere beschrijving. Het logo geeft een moderne, eigentijdse indruk, en ziet er fris en vlot uit. Het is ook kleurrijk, al zullen de meeste dagelijkse uitingen in zwart-wit zijn. Maar ook dan blijft het een sterk beeld uitdragen.

Beschrijving logo
Het logo van de gemeente Lisse bestaat uit vier beeldelementen, die één voor één kenmerkend zijn voor Lisse.

Leeuw
Met de klok mee is linksboven als eerste element een leeuwenkop zichtbaar. Deze verwijst naar het gemeentewapen van Lisse dat in 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Lisse werd toegekend. Het gemeentewapen bestaat uit een gouden schild met daarop een halve klimmende Leeuw van Lazuur. De kleur van de huidige leeuw is eveneens ontleend aan het oorspronkelijke wapen.

t Huys Dever
Rechtsboven is t Huys Dever te zien, een voor Lisse beeldbepalend gebouw dat dateert uit 1375. De woontoren (donjon) werd in de jaren 70 gerenoveerd. Tegenwoordig is er een museum gevestigd en worden in de toren huwelijken voltrokken.

Tulp/bloembol
De bloei en groei van Lisse is nauw verweven met de opkomst van de bloembollencultuur. De zandgronden in de omgeving bleken zeer geschikt voor deze teelt. Het landschap veranderde door het afgraven van de oude duinen.Tegenwoordig worden bloembollen grootschalig geëxporteerd naar meer dan 100 landen over de hele wereld. Het derde element (rechtsonder) verwijst hiernaar.

View point
Het vierde element (linksonder) laat zich het beste omschrijven als view point. Enerzijds is het een verwijzing naar één van de belangrijkste toeristische attracties van Nederland: de kleurrijke velden rondom Lisse en de Keukenhof die elk voorjaar honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland trekken.
Anderzijds is het een verwijzing naar de ligging van Lisse: centraal in de Randstad op een steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Leiden, Den Haag en het vliegveld Schiphol. Lisse, ook wel het centrum van de bloembollenstreek genoemd, neemt bovendien een centrale positie in de streek in. Niet alleen vanwege de ligging, maar ook -van oudsher- door de teelt van en handel in bloembollen.