Protestantse Kerk in Nederland


Oproep tot ontmoeting en dialoog met moslims

(11-11-2004)
De Raad van Kerken in Nederland roept alle lokale raden op om contacten te leggen en te versterken met moslimgemeenschappen in de eigen omgeving en ook individueel met moslims in gesprek te gaan.

"Samen kunnen wij laten zien dat het mogelijk is dat mensen van verschillende religies en levensbeschouwingen in vrede in ons land samenleven," schrijft de Raad van Kerken in zijn brief. "In deze dagen is het van grote betekenis wanneer wij elkaar een bemoedigende en gastvrije hand kunnen reiken."

"Samen kunnen wij ons inzetten voor bescherming van de democratische rechtsstaat en zijn fundamentele rechten. Daartoe behoort ook het recht op godsdienstvrijheid. Alle mensen in ons land hebben het recht om in vrijheid en veiligheid hun geloof te belijden en in praktijk te brengen."

"Hoewel Theo van Gogh zich regelmatig zeer kritisch, ja zelfs beledigend en kwetsend, uitliet over moslims en anderen, onder wie ook christenen, valt de moord op hem op geen enkele manier te rechtvaardigen. Ook de brandstichtingen in moskeeën en islamitische scholen alsook in kerkgebouwen zijn in strijd met het in onze democratische rechtsstaat zo fundamentele recht van de vrijheid van godsdienst. De schuldigen moeten zeker gestraft worden. Maar het moet ook duidelijk zijn dat niet hele bevolkingsgroepen met hen vereenzelvigd mogen worden."

Brief Raad van Kerken in Nederland aan alle lokale raden