Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 11-11-2004

Evaluatie functioneren ZonMw positief

Vernieuwing in de zorg moet sneller de patiënt bereiken. Om dit te stimuleren wil minister Hoogervorst dat de organisatie ZonMw een regierol krijgt in het sneller en daadwerkelijk toepassen van nieuwe kennis in de zorg. Dit schrijft Hoogervorst vandaag in een brief over de evaluatie van ZonMw aan de Tweede Kamer.

ZonMw is goed toegerust om de medische innovatie de komende jaren een impuls te geven. Zo oordeelt een onafhankelijke evaluatiecommissie onder voorzitterschap van drs. Jos Werner. In korte tijd heeft ZonMw veel tot stand gebracht. De werkwijze van de organisatie vormt een sterke stimulans voor de verbetering van de kwaliteit van het onderzoek en de organisatie is goed toegesneden om de innovatie in Nederland te versterken, aldus de commissie. Vooral bij het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling op het terrein van zorg en preventie levert ZonMw een goede bijdrage. Volgend jaar besteedt ZonMw circa 100 miljoen euro aan onderzoek en zorginnovatie. Deze middelen zijn vooral afkomstig van het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In 2001 besloten het ministerie van VWS en de NWO om geldstromen voor gezondheidsonderzoek en zorgvernieuwing te bundelen. Hieruit ontstond ZonMw met als taak innovaties in zowel het wetenschappelijk onderzoek als de zorg te stimuleren. Juist door deze combinatie kan een betere afstemming plaatsvinden tussen onderzoek en praktijk. Prioriteiten voor beleid, onderzoek en innovatie liggen aan de basis van programma's die samenhang aanbrengen tussen de vele onderzoeken en innovatieprojecten. Zowel onderzoeksinstituten als praktijkorganisaties kunnen op de programma's intekenen en projectvoorstellen indienen. Resultaten van onderzoek vinden makkelijker hun weg naar de praktijk en vragen vanuit de praktijk en het beleid bepalen mede het gezondheidsonderzoek.

De evaluatie van ZonMw werd verricht door het bureau Kleisen en Partners in opdracht van het ministerie van VWS en NWO. ZonMw is voortgekomen uit een integratie van ZorgOnderzoek Nederland (voorheen ZON) en het gebiedsdeel Medische Wetenschappen van NWO.