Groen!

Brussel, 11 november 2004

Onderwijsminister Vandenbroucke stopt inspraak in scholen in de koelkast

Groen! is verbolgen over de beslissing van minister Frank Vandenbroucke (SP.A) om het Steunpunt Leerlingenparticipatie op te doeken. En omdat hij geen geld zegt te hebben voor de oprichting van het nieuwe Expertisecentrum ter ondersteuning van het participatiedecreet. Gevolg: scholen krijgen geen steun meer om de inspraak van leerkrachten, leerlingen en ouders uit te bouwen! "Dat is erg, heel erg," reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Jef Tavernier (Groen!). "Inspraak van leerlingen, ouders en leerkrachten vormt voor Groen! de hoeksteen van een modern en levendig schoolgebeuren. Leerlingen inspraak geven is een essentieel element van burgerschapsvorming. Het is gewoon een kwestie van leerlingen serieus nemen."

Participatie uitbouwen betekent voor een deel het oprichten van inspraakraden. Dit is een minimum beschermingskader om participatie vorm te geven. Daarnaast moeten scholen ondersteund en begeleid worden in het proces om participatie ook op meer informele manieren vorm te geven op hun school. Daarvoor richtte de Vlaamse regering in 2000 het Steunpunt Leerlingenparticipatie op. Dat participatiesteunpunt - dat de inspraak van leerlingen in scholen begeleidt - doekt de onderwijsminister nu op; voor het Expertisecentrum - dat de inspraak van ook ouders moest begeleiden wil de minister geen geld vrijmaken. Groen! pikt die beslissingen niet. "Inspraak is te belangrijk," stelt Groen!-volksvertegenwoordiger Jef Tavernier die bij onderwijsminister Vandenbroucke een verschil tussen woorden en daden ontdekt: "Toen ik de minister interpelleerde over de ontradingscampagne vanuit de Guimardstraat (VSKO) om ouderraden in de scholen op te richten, sprak hij zijn volle steun uit voor de uitvoering van het participatiedecreet. Amper één maand later, schrapt hij de budgetten."

Groen! betwijfelt of deze regering de inspraak in scholen wel een eerlijke kans wil geven. "In het regeerakkoord staat dat het voorliggende participatiedecreet zal uitgevoerd worden, het na drie jaar zal geëvalueerd worden en zo nodig ook zal bijgestuurd worden," weet Tavernier. "Door de start van het Expertisecentrum uit te stellen en het huidige Steunpunt Leerlingenparticipatie op te doeken wordt het participatiedecreet al gekortwiekt nog voor het goed en wel uit de startblokken kan schieten. De voorbije vier jaar heeft het Steunpunt Leerlingenparticipatie meer dan 500 scholen begeleid, duizenden leerkrachten en 100.000 leerlingen gevormd. Vandaag begeleidt het steunpunt een 40-tal basis- en secundaire scholen uit alle onderwijsnetten. Door de botte besparingsbijl van minister Vandenbroucke staan die scholen, die leerkrachten, leerlingen én ouders vanaf 1 januari 2005 in de kou," aldus Groen!-parlementslid Tavernier. Zijn devies aan de Vlaamse onderwijsminister is simpel en kort: "Voer het regeerakkoord op dit vlak uit!"