Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 9 november 2004

Op dinsdag 9 november 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Overeenkomst Bodem in Beeld
In het NMP3 is de doelstelling omschreven dat er in 2005 een landsdekkend beeld van de bodemkwaliteit van heel Nederland moet zijn. Om dit te realiseren heeft de Provincie Zuid-Nederland de gemeente verzocht om een totaal overzicht te maken van de bodem. Om hieraan te voldoen moet er een bodemkwaliteitskaart en een bodembeheersplan gemaakt worden. Het college heeft ingestemd met het aangaan van de overeenkomst Bodem in Beeld. [Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte.]

Belastingverordeningen 2005
De OZB-belasting wordt niet verhoogd. De tarieven OZB zullen wel wijzigen (verlaging) ter compensatie van de WOZ waardeherziening. Dit staat in een raadsvoorstel voor de belastingverordeningen met daarin de tarieven voor 2005 die door het college zijn vastgesteld. Ook wordt voorgesteld de afvalstoffenheffing met 10% te verhogen naar aanleiding van hogere kosten. Voor het rioolrecht wordt een verhoging van 2% voorgesteld.
Nieuw is de logiesbelasting. Voorgesteld wordt het tarief op 1,- per overnachting vast te stellen.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Middelen en Buitenruimte en agenda raad.]

Intern en extern communicatieplan Hoogwaardig Handhaven Het college nam kennis van het intern en extern communicatieplan Hoogwaardig Handhaven. In dit Communicatieplan staat hoe communicatie wordt ingezet om de beleidsdoelstellingen van Hoogwaardig Handhaven te realiseren. De belangrijkste daarvan is het komen tot een situatie waarin de (potentiële) klanten van SoZa de wet- en regelgeving spontaan naleven. Zo worden onterechte uitgaven aan bijstandsuitkeringen voorkomen, waardoor de solidariteit met mensen die recht hebben op een uitkering in stand kan blijven.

Stand van zaken project Thuis in Schollevaar Oost Het college heeft kennisgenomen van de voortgang van het project Thuis in Schollevaar Oost. Geconcludeerd kan worden dat het project op schema ligt.

Vrijstelling bestemmingsplan Hoofdweg 1998 van bedrijf de Gouden Kip
De eigaar van de Gouden Kip diende voor de tweede keer een vrijstellingsverzoek in om een afhaalbalie te realiseren. Ondanks dat de eigenaar bedrijven bereid heeft gevonden parkeerplaatsen beschikbaar te stellen besloot het college haar eerder standpunt niet te wijzigen. De parkeerplaatsen zijn namelijk niet op eigen terrein, de horecafunctie op deze locatie is niet gewenst en er bestaat kans op precedentwerking.

Deelname Delft Clusteronderzoek
De gemeente Capelle is gebouwd op een zeer slappe ondergrond die bestaat uit samendrukbare veenlagen in combinatie met een hoge grondwaterstand. Het gevolg hiervan is dat er relatief hoge kosten zijn gemoeid in de beheerfase van de infrastructuur. In meerdere gemeenten speelt deze problematiek. Geodelft verzocht de gemeente te participeren in het Delft Clusteronderzoek Duurzame Onderhoudsstrategie voor voorzieningen op slappe bodem. Het college besloot aan het project deel te nemen.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte.]

Jaarverslag leerplicht schooljaar 2003/2004
Het college heeft het jaarverslag leerplicht over schooljaar 2003/2004 vastgesteld. In het jaarverslag wordt onder andere inzicht gegeven in de ontwikkelingen en de preventieve en repressieve kanten van leerplicht.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Dienstverlening.]

Startnotitie Sociale infrastructuur
Het college stemde in met het vrijgeven voor discussie van de startnotitie Sociale infrastructuur. Het doel van het bespreken van de notitie met diverse partijen in het welzijnsveld is het krijgen van zicht op de vraag en aanbod van activiteiten, de organisatie daarvan en het benoemen en oplossen van knelpunten. Hierover volgt nog een apart persbericht

Brochure beïnvloedingsmogelijkheden Capellenaren Het college heeft ingestemd met de tekst voor een brochure over beïnvloedingsmogelijkheden voor Capellenaren.

Evaluatie cultuurnota De schone slaapster ontwaakt periode 2001-2004
In juli 2001 heeft de raad de cultuurnota vastgesteld. De sociaal economische vooruitzichten waren toen beter dan de huidige. Daardoor zijn ambities bijgesteld. Het college heeft ingestemd met de evaluatie van de cultuurnota De schone slaapster ontwaakt . In de evaluatie zijn de kansen en bedreigingen uit de afgelopen periode en voor de toekomst aangegeven. [Procedurevoorstel: agenda commissie Dienstverlening.]

Rapport alternatieve inzamelmethode
Het college heeft kennisgenomen van het rapport Alternatieve inzamelmethode van AVR. Op basis van het rapport besloot het college het huidige systeem te handhaven en tevens het beleid ten aanzien van ondergrondse containers te continueren.

Stand van zaken beheer groen
In de Stedelijke Beheervisie is door de raad de kwaliteit vastgelegd waaraan het groen moet voldoen. Het blijkt binnen de beschikbare middelen niet mogelijk om de vastgelegde kwaliteit te realiseren. Om inzichtelijk te maken wat er nu wel of niet gebeurt is een notitie opgesteld. Het college heeft de notitie voor kennisgeving aangenomen.

Eenmalige subsidie Isala Theater
Bij de voorjaarsnota 2004 deed het Isala een verzoek om structurele verhoging van de exploitatiesubsidie van 300.000. De raad wees dit af. Wel is bij de bespreking van de Voorjaarsnota eenmalig 150.000,- toegewezen Tevens werd 150.000 gereserveerd voor onderzoek naar het StadShuis. Daarbij werd aangemerkt dat dit bedrag mogelijk mede kon worden ingezet voor het dekken van een resterend exploitatietekort van het Isala; dit na beoordeling door het college. Het college besloot - na onderzoek van de cijfers en indringend overleg met de Raad van Commissarissen - eenmalig 130.000,- subsidie toe te kennen aan het Isala Theater. ( 150.000,- minus 20.000 onderzoekskosten voor het StadShuis). Het college tekent daarbij aan dat aan het besluit geen rechten kunnen worden ontleend voor wat betreft de subsidiëring/financiering van het theater voor de komende jaren. Dit zal aan de Raad van Commissarissen van het Isala Theater worden meegedeeld.

Notitie De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in kort bestek De notitie geeft een visie op de vorming van een slagvaardig hulpverleningsbestuur voor de regio. Veranderingen zijn bijvoorbeeld de lokale inbedding van de dagelijkse brandweerzorg en het neerleggen van bovenlokale taken bij een veiligheidsregio. Dit laatste dicht bij de gemeenten georganiseerd. Het college heeft kennisgenomen van de ingezette lijn in de notitie en stelde het concept raadsbesluit en voorstel vast.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene en Bestuurszaken en agenda raad.]

Integraal Veiligheidsbeleid 2004-2007
Het college heeft het ontwerp raadsvoorstel en concept raadsbesluit inzake het Programma Integraal Veiligheidsbeleid 2004 2007 en de daarbij behorende deelprogrammas, logo en slogan vastgesteld. De deelprogrammas zijn uitgewerkt met externe partners, waaronder politie, Com.wonen en Jongerenwerk.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene en Bestuurszaken, lijst van mededelingen commissies Dienstverlening, Stedelijke Ontwikkeling en Middelen en Buitenruimte en agenda raad]

Gevolgen van de wijziging per 1 februari 2004 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG)
Het college heeft kennisgenomen van de notitie Wijziging Wet voorkeursrecht gemeenten. De wet wijzigde per 1 februari 2004 en heeft tot gevolg dat de gemeente een efficiënt instrument in handen heeft gekregen om een actiever en slagvaardiger grondbeleid te voeren ter uitvoering van groei- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Nota Grondbeleid
Het college heeft kennis genomen van de kadernota Grondbeleid en geeft de nota vrij voor discussie in de commissie stedelijke Ontwikkeling. In de nota wordt ingegaan op de instrumenten die de gemeente in het grondbeleid ter beschikking staan, de keuze waar de gemeente voor staat, het toekomstige grondbeleid van de gemeente en de gevolgen die het heeft voor organisatie en financiën. De kadernota Grondbeleid biedt een kader waarbinnen verdere beslissingen over het te voeren grondbeleid kunnen worden genomen. Na behandeling in de commissie zal de nota weer ter definitieve besluitvorming aan het college worden voorgelegd.

Notitie: Het Capels Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid. Een tussenstop en een doorstart
In juni 2001 is de nota Capels onderwijsachterstandenbeleid 2002-2006 vastgesteld. Op de helft van de planperiode hebben rijk en gemeente wijzigingen (bezuinigingen en wijziging in de rolverdeling) aangekondigd. Evaluatie en analyse van de nieuwe situatie hebben geleid tot deze notitie. Daarnaast is overlegd met scholen om in de nieuwe situatie samen te werken na 2006. Het college stemde in principe in met de inhoud van de notitie waarin onder andere de volgende besluiten zijn opgenomen:
- een GOA-monitor te ontwikkelen met kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen.

- geen nieuwe GOA activiteiten op te starten met uitzondering van de time-outvoorziening

- te investeren in activiteiten die bijdragen tot de nieuwe beleidslijn (uitbreiding VVE, time out, monitor, taal- en sociaal emotionele ontwikkeling.

- De bezuinigingen op het capelse onderwijsachterstandenbeleid in te vullen door

Vanaf 1 augustus 2006 de gemeentelijke financiering te beëindigen van randvoorzieningen (als logopedie, vakleerkrachten gymnastiek en remedial teaching).

De subsidie voor de schoolbegeleidingsdienst af te bouwen naar 100.000.

- Het BSN voor 300.000 te dekken uit het resterende OA budget, passend bij de koers GOA en in samenwerking met de scholen.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.