Gemeente Voorburg-Leidschendam


Besturen basisonderwijs gaan fusiekansen onderzoeken

Persbericht, Leidschendam-Voorburg en Stichting de Jakobsladder, 11 november 2004

---

Ondertekening intentieverklaring in januari 2005

De katholieke en openbare schoolbesturen in het basisonderwijs willen op korte termijn onderzoeken of zij kunnen fuseren. Dat hebben de gemeente als bestuur van het openbaar onderwijs en stichting de Jakobsladder tegen elkaar uitgesproken tijdens een gesprek vorige week. Aanleiding voor het gesprek was de schaalvergroting in het basisonderwijs in de kern Leidschendam, maar uiteraard is ook gesproken over de bestuurlijke verzelfstandiging die in het openbaar basisonderwijs al aan de gang is. Het is de bedoeling dat de gemeente als bevoegd gezag van het openbaar basisonderwijs en stichting De Jakobsladder in januari van het volgende jaar een intentieverklaring naar de haalbaarheid tot fusie ondertekenen. Dit zou een doorbraak zijn in het basisonderwijs in onze gemeente. De betrokken scholen zijn inmiddels op de hoogte van de plannen.

Fuseren?
De voordelen van de fusie, aldus wethouder Van der Brugge en de heer Van Bavel, voorzitter van de Stichting De Jakobsladder, houden onder andere in dat het nieuwe bestuur een sterkere speler in het lokaal onderwijsbeleid zal zijn, dat er maatwerk op het gebied van de onderwijshuisvesting kan worden geboden en dat de schaalvergroting inspeelt op de nieuwe bekostiging van het basisonderwijs.

Onderzoek naar haalbaarheid
Er komt op korte termijn een onderzoek waaruit duidelijk wordt in hoeverre een besturenfusie haalbaar is. Dit onderzoek gebeurt op basis van bestaande kengegevens. De hoofdaspecten die in een projectstructuur met een stuurgroep en drie adviesgroepen onderzocht zullen worden zijn juridische aspecten, organisatie, personeel, huisvesting en financiën.

De stuurgroep, bestaande uit bestuurlijke vertegenwoordigers van de gemeente, het openbaar onderwijs en De Jakobsladder, buigt zich over juridische aspecten en organisatie, voor de andere drie onderwerpen worden aparte adviesgroepen in het leven geroepen waarin ook het veld vertegenwoordigd is. Een onafhankelijke externe partij ondersteunt en adviseert waar nodig.

Januari 2005: intentieverklaring
Als de bestaande kengegevens van de betrokken schoolbesturen bekend zijn, samen met het positieve advies van de adviesgroepen, ondertekenen beide besturen in januari 2005 een intentieverklaring. Hierin staat hoe de haalbaarheid van een fusie zo snel mogelijk duidelijk moet worden. De beide medezeggenschapsraden mogen vervolgens hun advies uitbrengen over de intentieverklaring.

Spinoza-variant
Als de fusie doorgaat, zal er waarschijnlijk sprake zijn van een Spinoza-variant, maar dan voor het primair onderwijs. In een eerder stadium zijn nagenoeg alle besturen voor het voortgezet onderwijs in onze gemeente gefuseerd in de Spinoza-stichting. Iets dergelijks zal zich nu gaan voor doen op het terrein van het primair onderwijs.