Ingezonden persbericht


Stichting NatuurMedia, Uitgeverij Jan van Arkel en Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

Amsterdam, 11 november 2004

Presentatie van het boek: Opgewarmd Nederland.

Gevolgen klimaatverandering overal zichtbaar in de natuur

Het broeikaseffect maakt Nederland warmer en natter, met ook langduriger droogtes in de zomer. De gevolgen zijn onverwacht snel overal zichtbaar in de natuur. Nieuwe soorten planten en dieren komen erbij, waaronder veel exoten. Koudeminnende soorten verdwijnen. Per saldo verarmt de natuur. En droogte én wateroverlast nopen tot een ingrijpend ander waterbeheer, en een andere landbouw. Dat staat in het vanmiddag in Artis gepresenteerde boek en dvd 'Opgewarmd Nederland'. Aan de uitgave werkten 35 specialisten van verschillende disciplines mee. Het is het eerste uitputtende overzicht over de effecten van de klimaatverandering in ons land. Om de 'klimaatstress' op te vangen is snelle afremming van het broeikaseffect vereist.

'Opgewarmd Nederland' is een uitgave van Stichting NatuurMedia, Uitgeverij Jan van Arkel en Stichting Natuur en Milieu. Hoofdredacteur Rolf Roos (NatuurMedia) licht toe dat het broeikaseffect de natuur in rep en roer brengt en verarmt, net zoals de overbemesting dat ook al doet. Het boek beschrijft de planten- en diersoorten die risico lopen. Bijzondere, veeleisende soorten leggen het loodje. Dat geldt bijvoorbeeld voor vogels als de periode van voedselaanbod niet meer samenvalt met de periode waarin jonge vogels het voedsel nodig hebben. Ook ecosystemen als moerassen en heidevelden verkeren in de gevarenzone. Bossen groeien harder, maar kunnen de bomen de opmars naar het noorden wel bijbenen? Met de hoogleraren Mohren en Leemans breekt Roos een lans voor herstel van de ecologische veerkracht, door in elk geval overbemesting, verdroging en versnippering aan te pakken. Dan zijn planten en dieren minder kwetsbaar en zijn extreme waterstanden beter op te vangen.

' Opgewarmd Nederland' noopt tot handelen. Edgar Kampers (Natuur en Milieu) trekt conclusies voor het klimaatbeleid. Verlaging van de uitstoot van broeikasgassen in de EU met dertig procent in 2020 is nodig en haalbaar. Er moet op alle fronten worden ingezet: efficiënter energiegebruik, duurzame energie en ondergrondse CO2-opslag. Een doelgericht energiebeleid - ook voor de luchtvaart - en innovatie zijn nodig om het tij te keren. Snel beginnen en een lange adem zijn essentieel.