Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

11 november 2004

Minister Dekker wil klantenindex corporaties

Om de burger beter te laten zien wat corporaties presteren, pleit Minister Dekker van VROM voor een index waarin klanten kunnen zien en vergelijken wat corporaties doen. Dit zei de minister vandaag tijdens het jaarlijkse congres van Aedes vereniging van woningcorporaties in Aalsmeer. Aan de index zou volgens haar ook een erkenning of certificatie kunnen hangen. Volgens minister Dekker ontstaat zo een goed instrument voor betere zelfregulering en meer klantgerichtheid.

Volgens de minister moeten corporaties vooral laten zien wat ze doen en voor wie ze werken. 'Door concrete resultaten te boeken in de versnelling van de nieuwbouwproductie, door te zorgen voor leefbare wijken en door bewoners intensief te betrekken.'

Lokale inbedding

Die maatschappelijke taak van corporaties raakt volgens de minister direct de samenleving. 'Die mensen willen dan ook meedenken en meebeslissen. Lokale belanghouders, zoals gemeenten, huurders en welzijnsorganisaties moeten een plek krijgen in de beleidsontwikkeling van corporaties.' Dat er al corporaties zijn die lokale en soms ook regionale belanghouders intensief betrekken bij beleid en uitvoering, vindt minister Dekker een goede ontwikkeling.

Verder vindt de minister dat corporaties de nu al geboden ruimte in de regelgeving meer moeten benutten. En niet verstrikt moeten raken in 'we kunnen niks, want we mogen niks'. De vernieuwing van het huurbeleid, geeft corporaties straks ruimte voor marktgericht werken. Maar de minister benadrukte wel dat corporaties eerst moeten laten zien dat er extra wordt geïnvesteerd in de nieuwbouwproductie.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18821 )