Gemeente Stein


Parkeren bij fietsstroken en fietspaden
11-11-2004
Parkeren bij fietsstroken en fietspaden
Omdat het voor veel mensen niet duidelijk is wat het verschil tussen een fietsstrook en een fietspad is, zullen we hier een uitleg geven over de begrippen en hoe de gedragingen hier moeten zijn voor het verkeer.

Fietsstroken:
Gedeelte van de rijbaan dat gemarkeerd wordt door een doorgetrokken of onderbroken streep waarop afbeeldingen van een witte fiets zijn aangebracht. Deze fietsstroken zijn meestal aan de rechterzijde van de rijbaan aangebracht. Andere bestuurders dan fietsers mogen hier geen gebruik van maken. Ze mogen de fietsstrook met onderbroken streep alleen gebruiken om voor te sorteren.

Fietsstroken zijn hulpmiddelen voor fietsers om hun veiligheid in sommige verkeerssituaties te garanderen. Volgens art. 23.1 sub b. van de BABW is het niet toegestaan om op de fietsstrook of de rijbaan langs de fietsstrook stil te staan. Dit betekent dus ook dat er niet geparkeerd mag worden erop of erlangs.

Fietspaden:
Deze zijn aangegeven met een bord van verplicht fietspad (zie download button). Dit zijn aangegeven stroken waar fietsers verplicht op moeten rijden en niet mogen verlaten.
Volgens art. 10 van de BABW is het niet toegestaan om op een fietspad te parkeren of stil te staan, wel is het toegestaan om naast een fietspad met een doorgetrokken streep te parkeren.

Voorbeelden:
Op de Mauritslaan in Urmond zijn fietspaden aangelegd. Hier is het toegestaan om langs stil te staan of te parkeren. Een voorbeeld waar niet geparkeerd mag worden is op de Halstraat in Stein. Hier zijn fietsstroken aangelegd, ter hoogte van de bloembakken, waarlangs je niet mag parkeren als bestuurder van een motorvoertuig. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel voor fietsers om veilig langs de bloembakken te kunnen fietsen. Het is ook niet toegestaan om op de fietsstrook te parkeren.

bord verplicht fietspad.jpg