LEI

persbericht / nr. 1788

11-november-2004

Wagenings onderzoek: betrek consument bij ontwerp nieuwe veehouderijsystemen

De ontwikkeling van nieuwe diervriendelijke veehouderijsystemen is gebaat bij een actieve inbreng door consumenten en andere belanghebbenden, zoals de verschillende handelsschakels in de keten. Zo'n inbreng is ook praktisch realiseerbaar. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum ontwikkelden hiervoor een stappenplan. Zij baseren hun aanbevelingen onder meer op een enquête onder consumenten naar hun opvattingen over dierenwelzijn in de varkenshouderij en de viskwekerij. Bij wijze van proef probeerden ze het stappenplan uit in een ontwerpproces voor diervriendelijke kweeksystemen voor meerval en paling. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV.

Consument en vertrouwen

Consumenten brengen dierenwelzijn vooral in verband met de gezondheid en de leefomgeving van het dier. Zij hebben daarover globale denkbeelden zonder diepgaande kennis. Zij vinden het belangrijk dat zij kunnen vertrouwen op instanties die het dierenwelzijn in de gaten houden. De agrarische producent scoort daarbij voor de consument hoger dan de overheid en de andere partijen in de keten. Bij onderzoek in de varkensketen bleek dat alle partijen van producent tot consument behoefte hebben aan een eenvoudig en betrouwbaar systeem voor het monitoren van dierenwelzijn en een daarop gebaseerde certificatie. In het rapport worden een aantal praktische stappen besproken om tot zo'n systeem te komen. De betrokken partijen maken zich vooral zorgen over de kosten van de verbetering van het dierenwelzijn en van het in stand houden van een aparte lijn voor gecertificeerde producten.

Samenwerken aan nieuwe systemen

Behalve suggesties voor een monitoringsysteem bevat het rapport ook een stappenplan voor het interactief ontwerpen van diervriendelijker veehouderijsystemen. 'Interactief' betekent de instelling van een ontwerpteam waarin zowel belanghebbenden uit de keten zitten als beleidsmedewerkers, wetenschappers en creatieve 'vrije geesten' uit de samenleving. Het plan bestaat uit tien stappen, vanaf de vorming van het team, via het stimuleren en selecteren van ideeën tot het in de praktijk testen van voorgestelde oplossingen. Experimenten met het stappenplan in de sfeer van de viskwekerij leidden tot een aantal ideeën voor een meer diervriendelijke aanpak, zoals het bedwelmen van de vissen in het water of de ontwikkeling van soortspecifieke systemen met meer ruimte voor natuurlijk gedrag.

---

Als een vis in het water; Maatschappelijke acceptatie van ontwerpen voor nieuwe dier-vriendelijke veehouderijsystemen. Het rapport bestellen 'rapport7.04.11'.