Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nieuwegein, 11 november 2004

ISBO Vraagt om bescherming Moslimscholen

De Islamitische Scholen Besturen Organisatie ISBO is diep geschokt door de recente aanslagen op islamitische basisscholen. Afgelopen maandag werd een bomaanslag gepleegd op de Tarieq Ibnoe Ziyad-school te Eindhoven en gisteravond brandde de Bedir-school te Uden geheel uit. De ISBO spreekt namens alle betrokkenen bij het islamitisch onderwijs hierover haar diepe afschuw uit.

De ISBO is zich ervan bewust dat sinds de moord op Theo van Gogh de toon van het publieke debat over de integratie van moslims in Nederland verder is verhard en dat de verhoudingen tussen de diverse bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving momenteel onder hoge druk staan. Dit mag echter onder geen beding aanleiding vormen tot het plegen van aanslagen op islamitische instellingen zoals moskeeën en scholen. De ISBO vraagt zich af hoe de bij ISBO aangesloten scholen hun leerlingen moeten blijven leren om vreedzaam samen te leven, terwijl hen hun onschuld wordt ontnomen door uit haat voortvloeiende misdaden en zij bang zijn om naar school te gaan. Hoe kunnen de moslimscholen hun leerlingen een perspectief op vrede voorhouden, terwijl ze met angst moeten leven en hun het recht op een veilige schoolgang wordt ontzegd?

Eerder sprak ISBO-voorzitter Saïd Benayad zich uit tegen de moord op Theo van Gogh en noemde deze volstrekt onaanvaardbaar. Vervolgens heeft de ISBO haar diepe bezorgdheid uitgesproken over de maatschappelijke ontwikkelingen naar aanleiding van deze brute moord. Nu zijn er aanslagen gepleegd op twee islamitische basisscholen, waarbij onschuldige kinderen het slachtoffer hadden kunnen worden. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de scholen als doelwit uitgekozen op grond van etniciteit en religie, getuige de leuzen waarmee de school is beklad.

De ISBO verzoekt de betrokken bewindslieden, m.n. minister Remkes, en de plaatselijke autoriteiten om deze aanslagen krachtig te veroordelen en maatregelen te treffen om de veiligheid van leerlingen van islamitische scholen te garanderen. Vanzelfsprekend zullen daaraan naast de plaatselijke politie ook ouders, leerkrachten en buurtbewoners hun bijdrage leveren. Tevens roept de ISBO zowel de lokale gezagsdragers als de voorlieden van de diverse gemeenschappen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich in te zetten om de maatschappelijke rust te behouden. Voor alle burgers is het van belang om de huidige situatie te overstijgen en de spiraal van geweld te doorbreken. De ISBO roept alle betrokkenen nadrukkelijk op om op elkaar betrokken te blijven, de dialoog gaande te houden en samen op te trekken tegen alle vormen van extremisme.


---