Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Belang van eNederland breed gedragen

Prins van Oranje in Raad van Advies ECP.NL

Zeist, 11 november 2004 De toepassing van ICT is broodnodig voor economische groei en productiviteit, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. De huidige obstakels die grote economische en maatschappelijke doorbraak in de weg staan dienen gezamenlijk door markt en overheid te worden opgepakt. Dit bleek vandaag op het 7e eNederland congres waar vanuit verschillende sectoren werd gediscussieerd over de toekomst van 'eNederland'.

Dat een gezamenlijke aanpak op hoog niveau vanuit bedrijfsleven en overheid wordt erkend blijkt ook uit de vandaag bekend gemaakte samenstelling van de Raad van Advies van ECP.NL, het platform voor eNederland.

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje
M.A. v.d. Bel Microsoft Nederland BV (hoofddirecteur) L.C. Brinkman NICTIZ (ICT in de Zorg, voorzitter) C.H.A. Collee ABN AMRO Bank NV (lid Raad van Bestuur) A.F. Fehmers IBM Nederland NV (hoofddirecteur) Mevr. D.M. van Gorp Universiteit Nyenrode (directeur Institute for Competition) F.K. De Moor Macintosh Retail Groep (bestuursvoorzitter) K.J. Noordzij PGGM (voorzitter hoofddirectie)
A.J. Scheepbouwer Koninklijke KPN NV (bestuursvoorzitter) J.H. Schraven Vereniging VNO-NCW (voorzitter) F. Sijbesma DSM (lid Raad van Bestuur)
G.H.N.L. van Woerkom ANWB (hoofddirecteur)

Bij het waarmaken van de Europese ambitie om in 2010 ( Lissabonagenda 2000) de meest dynamische kenniseconomie ter wereld te zijn speelt ICT een belangrijke rol. "Maar we moeten er dan wel veel meer en beter gebruik van maken", aldus Arie van Bellen, directeur platform voor eNederland. "Economische maar ook maatschappelijke groei door ICT als aantoonbare versneller is alleen realiseerbaar als systemen op elkaar aansluiten en niet ophouden bij de grens van een organisatie, een sector of een land. Daarnaast kan de toepassing van ICT alleen succesvol zijn als deze veilig en betrouwbaar is voor bedrijf of instelling maar ook voor consument, patiënt en burger. Dit zijn cruciale randvoorwaarden die sectoroverschrijdend zijn en we gezamenlijk moeten aanpakken".

Tijdens het congres bleek dat binnen verschillende sectoren al concrete stappen zijn gezet, zoals; een Code voor commerciële e-mail die is opgesteld en ingevoerd in onder andere de thuiswinkel-branche, het nieuwe initiatief 'Ideal' van ING/Postbank, Rabobank en ABN AMRO voor een veilige oplossing voor betalen op internet, samenwerking tussen RFID Platform en ECP.NL voor een efficiënte en betrouwbare inzet van de RFID-chip (Radio Frequency Identification) en DigiD, een authenticatievoorziening voor het grootschalig, elektronisch bedienen van overheidsdiensten aan burgers vanaf januari 2005.

=========================
ECP.NL, platform voor eNederland
ECP.NL is het platform in Nederland waar publiek-privaat wordt samengewerkt aan belangrijke randvoorwaarden en doorbraken voor het optimaal benutten van huidige en toekomstige ICT-competenties. In zeven jaar tijd is ECP.NL uitgegroeid tot een organisatie van 150 deelnemende bedrijven (o.a. Shell, Unilever, ABN AMRO), overheid (o.a. diverse ministeries, CBS), intermediairen (o.a. VNO-NCW en de Consumentenbond) en onderwijsinstellingen (o.a. Nyenrode, TNO, diverse Universiteiten). Voor meer informatie www.ecp.nl. Nadere inlichten kunt u verkrijgen bij:
Joyce Martina, joyce.martina@ecp.nl,
070 4190 309 / 06 54794176
ECP.NL, Postbus 262, 2260 AG Leidschendam
fax. 070 4190 650, www.ecp.nl info@ecp.nl


---- --