Gemeente Stein


Vrijwilligers van Steinse Jongerencentra gaan door het vuur 11-11-2004

In het weekend van 29 t/m 31 oktober zijn zo´n 20 vrijwilligers van jongerencentrum De kelder uit Urmond, JCS uit Stein, Joe uit Elsloo en de jongerenraad Stein tijdens het jaarlijkse vrijwilligersweekend door het vuur gegaan!

Dit weekend, dat nu al een aantal jaren rond de herfstvakantie plaatsvindt, stond in het teken van teambuilding, onderlinge communicatie en de betekenis van jongerenwerk.

Voor de inhoud van het programma had men beroep gedaan op Futuretraining uit Eckelrade. Daarnaast waren er een aantal deskundigen ingehuurd, zoals de wijkagent Herman Bartelinck.

Hoeve in Noorbeek
De vrijwilligers hadden voor deze gelegenheid de beschikking over een prachtige oude hoeve in Noorbeek. In de verschillende workshops wisselden men ervaringen uit en werd er nagedacht over de betekenis van het jongerencentrum in het dorp. Daarnaast was er ook ruimte voor actie en ontspanning, tot in de kleine uurtjes.

De bospaden rond Noorbeek waren zaterdag een heftig parcours voor het moutainbiken en ´s avonds leek het wel of de wereld verging tijden de Jambe sessie. Ongelooflijk wat een geluid die 20 Afrikaanse trommels produceerden.
Waar iedereen echter het hele weekend over bleef praten, was toch de vuurloop of te wel het firewalking.

Voor dit programmaonderdeel was een beroep gedaan op Jean Vranken van firewalking Eckelrade. Hij heeft hiervoor een training bij een Indianenstam in Amerika gevolgd. Bij deze Indianen maar ook bij andere volkeren over heel de wereld, is dit gebruik bekend. Onder begeleiding van Jean en zijn mensen liepen alle de vrijwilligers, als een soort initiatieritueel, blootsvoets over vuurkolen van zo´n 800 graden.

Na een voorbereidende proeve, het breken van een echte pijl op de keel, liep men er, een voor een, zich focussend op een persoonlijk gesteld doel, overheen.

Deze actie riep bij iedereen andere reacties op; van blijheid, ongecontroleerd trillen tot heel ingetogen. En zelfs brandblaren, maar dat was alleen het geval bij Hans de Ridder, de jongerenwerker van Partners In Welzijn, die blijkbaar met zijn gedachte weer ergens anders was.

Terugkijkend op dit speciale en leerzame weekend, was iedereen het er over eens dat men dit niet had willen missen.