Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 11 november 2004

Persverklaring (4) van de driehoek Den Haag en het Landelijk Parket

Bij de doorzoeking van de woning in de Antheunisstraat waar gisteren twee verdachten zijn aangehouden, zijn drie handgranaten aangetroffen. Andere explosieven werden niet gevonden. Het afgezette gebied is vanaf vanmorgen vroeg vrijgegeven. De bewoners zijn teruggekeerd naar hun woningen, met uitzondering van het portiek waar de verdachten gisteren zijn aangehouden. In het gebied hebben zich geen verdere incidenten voorgedaan.

De identiteit van de aangehouden verdachten is vastgesteld. Het gaat om twee mannen van 19 en 22 jaar met de Nederlandse nationaliteit. Zij zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, omdat daar het Landelijk Parket is gevestigd.

Zij worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk. Bovendien worden zij verdacht van poging tot moord op het arrestatieteam dat hen gisternacht wilde aanhouden.

De nationale recherche doorzoekt vandaag twee woningen in de Antheunisstraat. Het gaat om het adres van de verdachten waar gisteren de actie is geweest en de onderliggende woning. Deze laatste woning werd bekeken omdat de verdachten hier gisteren zijn geweest. De doorzoekingen zijn gericht op het vinden van bewijsmateriaal in het lopend onderzoek naar terrorisme. Dit kan nog geruime tijd duren.

De toestand van de leden van het arrestatieteam die bij de nachtelijke actie gewond raakten toen de verdachten een handgranaat wierpen, is naar omstandigheden redelijk.