Provincie Drenthe

Meer geld voor cultuur in Drenthe Cultuurnota biedt ruimte voor vernieuwing

Assen, 11 november 2004
Persberichtnummer 04-169

In totaal gaat tot en met 2008 jaarlijks ruim 17 miljoen euro naar cultuur in Drenthe. Het college van gedeputeerde staten (GS) investeert hiermee 700.000 euro per jaar meer in cultuur om haar beleid kracht bij te zetten. Dat is de kern van de nieuwe conceptcultuurnota: de Kunst van het combineren die het college in navolging van de provinciale sociale agenda Mensen in het middelpunt (contourennota) vandaag presenteerde.

In de cultuurnota worden de hoofdlijnen van de contourennota doorgetrokken en naar de cultuursector vertaald. Er is gekozen voor een andere manier van werken die minder uitvoeringsbureaucratie met zich meebrengt. Gedeputeerde Hans Schaap (PvdA) zegt flexibeler te willen zijn. Er is meer geld voor nieuwe dingen. We leggen niet alles voor vier jaar vast. Met deze nota blijft er altijd ruimte voor ontwikkeling en nieuwe initiatieven, zo zegt de portefeuillehouder cultuur. Daarnaast helpen we gemeenten om lokale initiatieven beter te ondersteunen. De provincie richt zich dan louter nog op regionale activiteiten, aldus de gedeputeerde.
Met instellingen maakt de provincie duidelijke prestatieafspraken. Ook gaat de provincie zelf actief de boer op om haar doelstellingen te verwezenlijken en past haar regisserende rol toe waar ze dat kan. Hans Schaap daagt het culturele veld uit om diezelfde actieve rol op zich te nemen. In het culturele veld liggen veel kansen. Het college wil samen met gemeenten, instellingen en Drentse burgers de geformuleerde doelstellingen verder vorm gegeven, zo zegt hij. De titel van de van de cultuurnota 2005-2008 verwoordt de kansen die de provincie Drenthe ziet om nieuwe verbindingen aan te gaan, verrassende combinaties te maken. Met deze nota zoekt de provincie bijvoorbeeld de combinatie erfgoed en beeldende kunst en slaat ze ook een brug naar andere terreinen zoals bijvoorbeeld ruimtelijke ordening of toerisme.
De nota is opgebouwd met 5 cultuurdragers: beeldkwaliteit, het grote publiek, informatiekanalen, onvoltooid verleden tijd en taligheden. Door het clusteren van beleidsterreinen/cultuursectoren in cultuurdragers zijn we zelf al vast aan het combineren geslagen. Hiermee wil ik de meerwaarde van samenhang en samenwerking binnen de sector aangeven, licht Hans Schaap toe.

Reacties Welkom

De concept-cultuurnota De kunst van het combineren is op te vragen via telefoonnummer (0592) 36 5672. Ook staat de complete tekst op www.drenthe.nl. Tot en met 3 januari 2005 krijgen de inwoners en organisaties in Drenthe de gelegenheid hun reactie op de nota te geven. Dat kan door een brief te sturen aan het college van gedeputeerde staten, Postbus 122, 9400 AC Assen. De provincie verzamelt alle reacties op de conceptnota. Als gedeputeerde staten in januari een definitieve ontwerp-cultuurnota De Kunst van het combineren uitbrengen, gaan zij op al deze reacties in. Gedeputeerde staten geven aan waar dat tot bijstelling van de beleidsnota heeft geleid en waarom in andere gevallen weer niet. In de statencommissievergadering van 23 februari 2005 wordt de ontwerp-cultuurnota besproken. Op 23 maart 2005 stellen provinciale staten de nota definitief vast.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl