Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

RFID platform Nederland en ECP.NL gaan intensief samenwerken

Zeist, 11 november 2004 - Het RFID Platform Nederland en ECP.NL, platform voor eNederland, gaan hun krachten bundelen op het terrein van toepassing van RFID, de nieuwe smart chip die contactloos gelezen kan worden.

De toepassingen van de RFID-chip gaan dusdanig snel dat het platform RFID en ECP.NL besloten hebben hun inspanningen op dit terrein te bundelen. RFID maakt het mogelijk om op afstand goederen en personen te volgen en te identificeren. Toepassing bij defensie (bijvoorbeeld in Irak), bijvoorbeeld in Irak, in de logistiek en bij beveiliging in winkels zijn al populair, maar steeds vaker wordt de chip ook gebruikt om personen te identificeren, zoals (zoals depasjes voor toegangscontrole bij bedrijven en parkeergarages. Ook in marketing, bijvoorbeeld voor het verbeteren van klantcontacten met een klantenkaart is RFID bij uitstek geschikt.) toepassingen op het terrein van betalingsverkeer en op het terrein van Klantenloyaliteit maken het mogelijk om ook commerciële processen te optimaliseren en klantcontacten te verbeteren. De consequenties hiervan Het gebruik van RFID-technologie is van grote economische en maatschappelijke waarde voor sectoren als logistiek, transport, retail, zorg, defensie en onderwijs. voor bijvoorbeeld logistiek (de supply chain), de detailhandel en de privacy van personen kunnen verstrekkend zijn. Om juist de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven te bevorderen en tegelijkertijd de individuele vrijheid van burgers te beschermen hebben de beide organisaties besloten om samen te gaan werken.De samenwerking zal ertoe leiden dat de leden wederzijds kunnen delen in elkaar's activiteiten, dat er gezamenlijk opgetreden zal worden naar de overheid en marktpartijen en dat de slagkracht vergroot zal worden.

Tot het gezamenlijke terrein zal de bevordering van RFID in commerciële processen, de innovatieve toepassing binnen het gehele bedrijfsleven en het ontwikkelen en beheren van een privacyprotocol gaan behoren.

De doelstelling van beide partijen zal zijn om de toepassingsmogelijkheden van RFID technologie voor zowel gebruikers als aanbieders te stimuleren, kennis te bundelen en toegankelijk te maken en toe te zien op een verantwoord maatschappelijk gebruik van deze technologie. Hiertoe zullen gezamenlijke werkgroepen worden gevormd, onderzoeken worden uitgevoerd en publicaties, presentaties en bijeenkomsten worden gehouden.

Beide partijen zullen zelfstandig blijven functioneren en een eigen verantwoordelijkheid hebben naar hun leden.


---

De stichting RFID platform Nederland is in het voorjaar van2004 opgericht en is een initiatief van Accenture, HP, SAP Nederland, Schuitema, Rabobank Nederland, Philips en KPN. Het RFID platform vertegenwoordigt op dit moment een 25-tal bedrijven.