Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ruim 28.000 bellers in eerste jaar 0800-8002 van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat (RWS) heeft in het eerste jaar dat het landelijke telefoonnummer 0800-8002 bestaat 28.400 telefoontjes ontvangen. Het nummer is eind vorig jaar geïntroduceerd voor het beantwoorden en ontvangen van vragen, klachten en ideeën over de snelwegen.

Een kwart van de bellers heeft vragen over wegwerkzaamheden, onderhoud, afzettingen, omleidingen en verkeersmaatregelen. Een vrijwel even hoog percentage van de telefoontjes gaat over de elektronische borden boven de weg, filemeldingen en verkeersinformatie.

Sinds de introductie van het telefoonnummer zijn de mogelijkheden ervan aangepast. Zo kunnen bellers sinds september 2004 bijvoorbeeld ook informatie over wegwerkzaamheden verkrijgen omdat het informatienummer 0800-weginfo is samengevoegd met 0800-8002. Bellers met vragen die Rijkswaterstaat niet kan beantwoorden, zoals vragen over provinciale en gemeentelijke wegen en vragen over actuele file-informatie, worden doorverwezen naar instanties die wel een antwoord kunnen geven. Het telefoonnummer is ook een belangrijke informatiebron voor Rijkswaterstaat zelf. RWS is met deze informatie beter in staat om in te spelen op de wensen en behoeften van weggebruikers. Zo kwam gedurende de wegwerkzaamheden op de A28 bij Zwolle de suggestie binnen om de snelheidsbeperking op dit traject eenduidiger te maken, met een beperkte wisseling van maximumsnelheden. Deze suggestie is door Rijkswaterstaat direct toegepast.

0800 8002 is dagelijks bereikbaar van zes uur 's ochtends tot half elf 's avonds.