Protestantse Kerk in Nederland


Delegatie Protestantse Kerk: nieuwe hoop in Israël en Palestijnse gebieden

(11-11-2004)
In Israël en de Palestijnse gebieden is nieuwe hoop op een vreedzame oplossing van het langdurige conflict dat de verschillende bevolkingsgroepen al jaren gevangen houdt. Dat was één van de conclusies van de delegatie van de Protestantse Kerk in Nederland die donderdag terugkeerde na een 10-daags bezoek aan Israël, Libanon en de Palestijnse gebieden. Van de delegatie maakten onder meer scriba dr. Bas Plaisier en moderamen-lid ds. Ilona Fritz deel uit.

De zorg van de Protestantse Kerk in Nederland om het conflict tussen Israël en de Palestijnen was aanleiding om haar eerste officiële delegatie na de eenwording van de kerk naar dit gebied uit te zenden. De verheviging van het conflict sinds 2000 baart velen in de Protestantse Kerk grote zorgen. In 2003 verscheen hierover een bijdrage tot de bezinning. Recente ontwikkelingen in het Midden Oosten maakt voortgaande bezinning noodzakelijk.

Het delegatiebezoek vond plaats op een tijdstip van belangrijke gebeurtenissen: een nieuwe regeringsperiode van president Bush, het (mogelijk) overlijden van Arafat en de moord op Theo van Gogh. Gebeurtenissen die van grote invloed bleken te zijn op de ontmoetingen en de gespreksthemas

Wil tot vrede
De delegatie was onder de indruk van de wil tot vrede bij zoveel gesprekspartners aan beide kanten en van de hoop dat er door de actuele ontwikkelingen een doorbraak op dit moment mogelijk wordt. Daarnaast bespeurde de delegatie echter ook de vrees dat gematigde leiders opnieuw worden ingehaald door extreme krachten. Het viel op hoe belangrijk het voor onze gesprekspartners was om aandacht te krijgen van een kerkelijke delegatie uit Éuropa, die bereid was om naar beide kanten te luisteren. Het was met name nuttig om de partners van de Protestantse Kerk in Nederland in dit gebied beter te leren kennen.

De gesprekken over een mogelijke uitweg uit het conflict bevestigden de visie van de Protestantse Kerk dat een twee-staten-oplossing de beste kansen voor de toekomst biedt. Daarbij zal vooral de aandacht moeten uitgaan naar de levensvatbaarheid van de Palestijnse staat, zodat aan beide volken recht en veiligheid kan worden geboden. De delegatie is van mening dat het Initiatief van Genève nog steeds het beste model biedt voor een dergelijke twee-staten-oplossing.

Palestijnse vluchtelingen
De uitzichtloze situatie van Palestijnen in de Libanese vluchtelingenkampen was voor de delegatieleden schokkend. De delegatie is van mening dat Libanon hen de rechten moet bieden, waar deze vluchtelingen recht op hebben. Een uiteindelijke oplossing van dit probleem kan echter alleen gevonden worden in een politieke regeling tussen Israël en de Palestijnen. Daarin dient Israël haar medeverantwoordelijkheid te erkennen voor het ontstaan van dit probleem en met de internationale gemeenschap voor deze vluchtelingen de best mogelijke oplossing te vinden.

De delegatie heeft ervaren dat de bezetting van de Palestijnse gebieden steeds meer tot een mensonwaardige situatie leidt. Met name de jongeren verliezen het perspectief op ontplooiing en een normaal leven. De bouw van de muur, de talloze checkpoints en het economisch isolement ontwrichten de Palestijnse samenleving steeds meer.

Het voortdurende geweld maakt mensen aan beide kanten wanhopig. Beide volken hebben recht op veiligheid. Israël heeft het recht zich tegen zelfmoordaanslagen te beveiligen. Palestijnen hebben recht zich te verweren tegen een onrechtmatige bezetting. Excessief geweld verdiept de traumas die reeds aan beide kanten bestaan. Wij pleiten daarom voor een einde aan het geweld door beide partijen en terugkeer naar de onderhandelingstafel. Ontmoetingen van Joden en Palestijnen moeten hiervoor een draagvlak creëren. De gesprekspartners zagen hierbij een rol voor de Protestantse Kerk in Nederland.

Het conflict, waarbij twee volken zich evenzeer verbonden voelen met hetzelfde land, is in onze ogen van politieke aard. Godsdienstige stromingen binnen de betrokken godsdiensten die de ander uitsluiten, zijn een obstakel voor vrede. De Protestantse Kerk in Nederland zoekt de dialoog met de betrokken godsdiensten om gezamenlijk recht en vrede te bevorderen. Demonisering van de islam niet alleen in het Midden Oosten doet geen recht aan deze religie en brengt het samenleven in gevaar.

Kerken en christenen
De ontmoeting met kerken en medechristenen in Libanon, Palestina en Israël was een verrijkende ervaring. De delegatie raakte echter onder de indruk hoezeer de kerken van het Midden Oosten steeds weer slachtoffer worden van conflicten in deze regio. Zij zouden juist als minderheid een belangrijke rol kunnen spelen tussen Oost en West, tussen Jodendom en Islam.

De verbondenheid met het volk Israël en de solidariteit met het Palestijnse volk waarvoor de Protestantse Kerk wil staan, bleek onze mogelijkheden eerder te versterken dan te verzwakken. Van hieruit konden wij begrip vragen voor de positie van de ander: dat Israël plaats geeft aan een nationaal bestaan van de Palestijnen en de Palestijnen meewerken aan een veilig Israël.

Samenstelling delegatie
De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van verschillende onderdelen van de kerk. Naast twee leden van het moderamen en een synodelid namen ook vertegenwoordigers en medewerkers van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël en Kerkinactie deel. De delegatieleden waren:

· Dr. B. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland
· Mevr. ds. I. Fritz, lid van het moderamen
· Ds. M.D. van der Giessen, synodelid en voorzitter commissie van rapport MDO

· Ds. P.F. Goedendorp, voorzitter Protestantse Raad voor Kerk en Israël

· Mevr. drs. I.M. den Hartog, beleidsmedewerker Kerk en Israël
· Drs. S. Haagsma, beleidsmedewerker Midden Oosten, Kerkinactie
· Dhr. W.P. Kramer, woordvoerder moderamen Generale Synode