Ingezonden persbericht


Landelijke Federatie

Het Behouden Huis


- persbericht -

Brim, een sprookje van grimm dat begint met er was eens &

Ja, er was eens een fantastisch plan opgesteld in 1993 door de staatssecretaris van OC&W: het Strategisch Plan voor de Monumentenzorg dat ervoor zou zorgen dat de restauratieachterstand - 40% van de Rijksmonumenten behoefde toen dringend herstel - teruggebracht zou worden tot 10% in 2010. En dan zou een nog nieuw te ontwerpen instandhoudingregeling er voor zorgen dat het gerestaureerde erfgoed in die goede staat zou blijven, zodat restauraties in de toekomst niet meer nodig zijn. Een prachtig plan dus waar de politiek en monumentenorganisaties vierkant achterstonden.

Ook de komende jaren zou dus nog in het teken staan van herstel van ons kostbare culturele erfgoed, maar nu blijkt bij de uitwerking van de nieuwe instandhoudingregeling - de BRIM (Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten) - dat er vanaf 2006 helemaal geen restauratieregeling meer is en dus ook geen restauratiesubsidie. Dat is desastreus voor onder andere de tientallen restaurerende instellingen, die ons land rijk is. Hierbij moet u denken aan de Vereniging Hendrick de Keyser en diverse Stadsherstelorganisaties. Deze instellingen kunnen zonder subsidie geen Rijksmonumenten meer restaureren en zo van de ondergang behoeden.

De Federatie Het Behouden Huis maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Het is prima dat er een instandhoudingregeling komt, maar het is onacceptabel dat de restauratieregeling daardoor komt te vervallen en er dus door de restaurerende instellingen geen Rijksmonumenten meer gerestaureerd kunnen worden. Deze gang van zaken is verwonderlijk want juist deze instellingen zijn onmisbaar om de restauratieachterstand in te lopen aangezien zij opgericht zijn om de meest bedreigde monumenten op te knappen. Dat zijn vooral de panden die in bouwkundig of financieel opzicht niet interessant zijn voor de markt. Het is overduidelijk dat de overgebleven nog te restaureren monumenten juist de meest moeilijke panden zijn, want het is niet meer dan logisch dat de markt de krenten - lees de minder bouwvallige en dus financieel interessante panden - uit de pap heeft gehaald. De restaurerende instellingen houden zich meer bezig met de kastanjes - lees prachtige maar meest moeilijk te restaureren panden - uit het vuur halen.

De kastanjes waren in het verleden voornamelijk woonhuizen, maar steeds vaker wordt er een beroep op de restaurerende instellingen gedaan om ook grote negentiende- en twintigste-eeuwse gebouwen te restaureren, waaronder kerken, fabrieken, gemalen, stadhuizen, etc.

Dat er door verschillende organisaties, gemeenten en particulieren een beroep op de Stadsherstellen wordt gedaan, is niet zo verwonderlijk omdat de restaurerende instellingen een jarenlange restauratie-ervaring hebben - de oudste al 86 jaar - en dit werk met veel liefde voor de monumenten en hun stad of streek doen - veel restaurerende instellingen bestaan uitsluitend uit vrijwilligers.

Met het wegvallen van de subsidie gaat ook de kostbare restauratiekennis van de restaurerende instellingen verloren. Aan alle kanten proberen zij er van alles aan te doen om het restauratieambacht niet verloren te laten gaan door in hun eigen organisatie stagiair(e)s of afstudeerders te begeleiden en door geïnteresseerden over hun werk te vertellen. Maar ook proberen zij het verloren gaan van het restauratieambacht op de bouwplaats te voorkomen door aannemers voor de aanbestedingen uit te nodigen die een ruime restauratie-ervaring hebben en die het belangrijk vinden om leerlingen in de oude ambachten op te leiden. Ze kiezen dus niet zomaar de goedkoopste aannemer.

Door het invoeren van de BRIM-regeling komt niet alleen het restauratiewerk van de restaurerende instellingen stil te liggen, maar gaat ook veel restauratiekennis verloren. Op deze manier bezuinigen levert voor de toekomst een onherstelbare schade op.

FOTOTENTOONSTELLING BEDREIGDE MONUMENTEN

Omdat de bij Het Behouden Huis aangesloten organisaties het niet eens zijn met de instandhoudingregeling zoals die er nu ligt, is door het bestuur van de Federatie een brief naar de leden van de vaste Kamercommissie van OC&W geschreven (zie bijlage). Dan kunnen zij de bezwaren meenemen in hun bespreking met de staatssecretaris van 22 november a.s.

Ook is er vanuit Het Behouden Huis op 17 november aanstaande een eendaagse tentoonstelling georganiseerd in Den Haag, vlakbij het Binnenhof. In de Rabobank, Korte Vijverberg 2, worden foto s tentoongesteld van nog niet gerestaureerde Rijksmonumenten in bezit van restaurerende instellingen en van panden die aangeboden zijn aan hen, maar die zij helaas niet kunnen kopen als er geen restauratiesubsidie komt (zie bijlage foto).

De tentoonstelling wordt georganiseerd voor de Kamerleden en de pers. Op deze manier hoopt de Federatie de problemen die in dit persbericht en in onze brief aan de Kamerleden aan de orde zijn gekomen op een overtuigende manier onder de aandacht te brengen.

U bent van harte uitgenodigd om deze tentoonstelling te bezichtigen. Er zullen diverse woordvoerders van Stadsherstelorganisaties en van de Federatie Het Behouden Huis aanwezig zijn om uitleg te geven over deze problematiek en om uw eventuele vragen te beantwoorden. U bent welkom:

van 10.00 tot 12.00 uur

in de

Rabobank

Korte Vijverberg 2, Den Haag

Landelijke Federatie Het Behouden Huis

Secretaris: Stella van Heezik

telefoon: 020-5200076

e-mail: s.vanheezik@stadsherstel.nl

Op de foto in de bijlage:

Dordrecht, Wijnstraat 153, Huis Holster - Dit fraaie pand gebouwd in 1766 met rijke interieurs uit de 18e

en 19e eeuw waarvan een aantal met een grote zeldzaamheidswaarde verkeert in slechte staat. De restauratie-investering voor gevel casco en bijzondere interieurelementen is niet haalbaar zonder een substantiële rijksbijdrage.

De Landelijke Federatie Het Behouden Huis is een overkoepelend overlegorgaan waarbij

alle actieve Stadsherstelorganisaties zijn aangesloten, die zich op landelijk, regionaal of

lokaal niveau inzetten voor de restauratie en het behoud van veelal stedelijke monumenten.