GroenLinks

Groenen debatteren over de Europese Grondwet

11 november 2004

Wat vinden de groenen van de Europese Grondwet? Eind november komt de Europese Groene Partij in Dublin bijeen om hun standpunt over de Europese Grondwet vast te stellen. Donderdag 11 november zijn de leiders van Europese groene partijen in Brussel bijeen om het spits van dit debat af te bijten.

Veel waardering is er voor de democratische vooruitgang die de Grondwet boekt. Ingrid Visseren, Europees secretaris van GroenLinks, concludeerde op de bijeenkomst in het Europees Parlement dat "alles afwegende, de Europese Grondwet een belangrijke stap vooruit zet op het vlak van democratie, transparantie."

Kanttekeningen
Maar er waren ook kanttekeningen. Zo wezen de Ierse Groenen op een voor hen uiterst precair punt: de defensiebepalingen van de Europese Grondwet. Ook GroenLinks wees hier al eerder op. De bepalingen kunnen mogelijk druk op landen uitoefenen om hun militaire uitgaven te verhogen en de termijn voor instemming van nationale parlementen met troepenuitzendingen te bekorten. Maar ook op sociaal en fiscaal gebied zouden de Groenen graag Europese waarborgen zien om een race to the bottum te voorkomen.

Fikse stap
Het Vlaamse Groen! wees erop dat de Europese Grondwet een fikse stap in de goede richting is, maar zeker geen eindpunt in de democratisering van de Europese Unie. Dat onderschreven ook de Italianen en de Finnen. GroenLinks voorzitter Herman Meijer: "Met deze Grondwet is het democratisch gat in Europa nog steeds niet helemaal gedicht. In de nabije toekomst zijn er forse stappen nodig om de EU nog democratischer en besluitvaardiger te maken."

Resultaat
Resultaat van dit eerste gezamenlijke Europese groene debat was dat een ruime meerderheid van de aanwezige partijen zich uitsprak vóór de Europese Grondwet. In een drietal landen moeten de groene partijen hun standpunt nog bepalen.

Van 25 t/m 27 november komen de Europese groene partijen in het Ierse Dublin bijeen om binnen de Europese Groene Partij (EGP) tot een gezamenlijke resolutie te komen over de Europese Grondwet.

«