Gemeente Almere

Almere heeft snelst groeiende economie

Almere heeft de snelst groeiende economie van Nederland. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Toplocaties dat op 30 oktober is gepubliceerd in het weekblad Elsevier. Tegen de trend van economische neergang in, groeide Almere in de periode 2000-2003 het snelst, gevolgd door de gemeenten Haarlemmermeer en Barendrecht.

De oorzaak van de snelle groei van Almere is volgens de onderzoekers van Elsevier en bureau Louter onder meer gelegen in de goede bereikbaarheid en de suburbane ligging: De reden waarom mensen er graag wonen, is dezelfde waarom bedrijven zich er graag vestigen. Ze blijven buiten de drukte van de grote stad.

In de top 50 van gemeenten met de beste economische prestaties behaalt Almere een 17de plaats. Het is voor het eerst dat de stad vertegenwoordigd is in de top 20.

Onderzoek provincie

Vorige week bleek uit het onderzoek naar de werkgelegenheid in de provincie Flevoland, ook dat Almere het relatief goed doet. De werkgelegenheid is toegenomen met 2% ten opzichte van het vorige jaar. Deze toename is voornamelijk te danken aan de nieuwe bedrijven in Almere.

Cijfers

In de periode april 2003 april 2004, zijn er 1.582 fulltime arbeidsplaatsen bijgekomen en 77 parttime arbeidsplaatsen verdwenen. Per saldo zijn er in die periode 1.505 arbeidsplaatsen bijgekomen. Het totaal aantal arbeidsplaatsen in Almere komt daardoor uit op 62.312 (stand april 2004).

In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn nu vooral de nieuwe bedrijven verantwoordelijk voor de groei van de werkgelegenheid. Het bestaande bedrijfsleven laat in deze periode een matige toename zien van 195 arbeidsplaatsen.

Sectoren

De werkgelegenheid is toegenomen binnen de zakelijke dienstverlening, de handel, het onroerend goed, de industrie, het vervoer en onderwijs. Hiervan scoren de zakelijke dienstverlening, de handel en het onroerend het best met een toename van ca. 1000 arbeidsplaatsen. Opmerkelijk is ook de sterke en positieve ontwikkeling van de industrie in Almere. In de bouwnijverheid, de financiële diensten en de gezondheidszorg is er een afname van werkgelegenheid.

Perspectief

De verwachting is dat de arbeidsmarktontwikkeling zijn dieptepunt heeft bereikt omdat de landelijke economie zich voorzichtig herstelt. In Almere zijn er momenteel veel nieuwe terreinen in de uitgifte. Daarnaast verwacht de gemeente dat het stadscentrum nieuwe werkgelegenheid zal creëren. Ook blijven nieuwe bedrijven zich in Almere vestigen zoals uit het onderzoek blijkt.