CORDAID


8 november 2004

Gezamenlijke steun aan wederopbouw in Noord-Marokko

Mensen in Nood/Cordaid heeft samen met de Marokkaanse gemeenschap en de drie grootste gemeenten in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) vierhonderdduizend euro ingezameld voor steun aan de wederopbouw in Noord-Marokko. Deze regio werd in februari van dit jaar getroffen door een aardbeving waarbij ongeveer zeshonderd dodelijke slachtoffers vielen. Zo'n dertienduizend huizen werden verwoest.

De Marokkaanse overheid heeft vanaf het begin noodhulp verleend aan de slachtoffers, maar heeft niet kunnen voorkomen dat nog steeds slachtoffers in tenten wonen. De Marokkaanse overheid heeft drieduizend euro per familie aan bouwmaterialen beschikbaar gesteld om de verwoeste huizen te herbouwen, voor circa dertienduizend getroffen families. Hiermee zijn zo'n vierhonderd woningen op een aardbevingsbestendige manier als 'casco' herbouwd. Mensen in Nood/Cordaid gaat deze woningen voor de zwaarst getroffen families afbouwen. Daarnaast bouwt Mensen in Nood/Cordaid met het geld uit Nederland publieke voorzieningen zoals buurthuizen en scholen.

Mensen in Nood/Cordaid werkt reeds jarenlang met Abase. Deze lokale organisatie gaat de bouwplannen uitvoeren. Een afvaardiging van Abase en een Marokkaanse architect waren recent in Nederland om de bouwplannen aan de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en de Nederlandse gemeenten voor te leggen. Deze week is een Nederlandse bouwkundig ingenieur naar het rampgebied vertrokken ter ondersteuning van Abase.

Vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap zijn tevreden over de samenwerking met gemeenten, Mensen in Nood/Cordaid en Abase. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van deze samenwerking. Het Marokkaans Platform Rotterdam, opgericht naar aanleiding van de aardbeving, bestaat uit dertig Marokkaanse organisaties in Rotterdam. Gezamenlijk haalden ze 50.000 euro op. De gemeente Rotterdam verdubbelde dat bedrag tot een ton euro. De gemeente Amsterdam stortte 50.000 euro uit het rampenfonds op initiatief van de Marokkaanse wethouder Aboutaleb. De Marokkaanse gemeenschap in Den Haag heeft toegezegd 15.000 euro op te halen; de gemeente Den Haag legt 35.000 euro bij. Farid Aouled-Lahcen, landelijke coördinator van het Comité Help Slachtoffers van de Aardbeving in Marokko, is tevreden met het eindresultaat. 'Het feit dat de Marokkaanse organisaties in Nederland, Nederlandse gemeenten en hulporganisaties als Cordaid de handen ineen slaan, is een succes op zich en toont het onderlinge vertrouwen aan.'