NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Eurofestation 2004: Opbrengst niet in geld uit te drukken

De driedaagse Europese conferentie en vakbeurs Eurofestation 2004 in Maastricht (7,8 en 9 november) leidde tot opmerkelijke resultaten. Zo kwam het bedrijfsleven tot 1.000.000,- EURO aan ondersteuning van allerlei aard aan vrijwilligersorganisaties. Inhoudelijk is er stevig aan de weg getimmerd en dinsdagmiddag werd de 'EUROPEAN ROADMAP TO 2010' gepresenteerd. Tussen de bedrijven door werden diverse banden stevig aangehaald.

Staat een conferentie met tientallen klinkende namen, waaronder die van staatssecreteris van VWS Clémence Ross-van Dorp, de bevlogen UN-secretaris Eveline Herfkens, vice-president van het Internationale Rode Kruis Massimo Barra en Prinses Margriet, garant voor succes?


1.000.000,- EURO
Het bedrijfsleven raakt in ieder geval steeds meer doordrongen van het nut van vrijwillige inzet en vele organisaties weten dat ook om te zetten naar daden. Op de Vakbeurs van Eurofestation toonden zij zich betrokken door op een heuse beursvloer met hoekmannen te 'handelen' met vrijwilligersorganisaties. Zo zijn er op de beursvloer van Eurofestation 2004 135 (!) matches gemaakt, waarbij diverse organisaties advies, arbeid en materialen beschikbaar hebben gesteld voor een geschatte totale waarde van 1.000.000,- EURO.

De aanbieders die voor de hoogste bedragen hun diensten aanboden, waren de Rabobank, Fortis/Fortis Foundation en SLG Groep/VVV Nederland. De aanbieders die de meeste matches maakten, waren Fortis/Fortis Foundation, WAT group en IBM. De Zonnebloem, Kinderen van Moeder Aarde, Het Leger des Heils, Humanitas en de Sesam Academie wisten zich verzekerd van de meeste interesse van aanbieders. Het is overigens ook zo dat er voor deze aanbieders heel wat te halen valt. Zo helpt Scouting Nederland met de organisatie van bedrijfsuitjes en bieden diverse GGZ-maatjesprojecten de gelegenheid competenties en vaardigheden van medewerkers van bedrijven op een nieuwe manier in te zetten en te vernieuwen.

'Roadmap to 2010'
Eurofestation 2004 leverde naast bovengenoemde beurssuccessen, mede dankzij de bijdrage van de gevarieerde groep sprekers, een roadmap naar een brede visie op de reikwijdte en het belang van vrijwilligerswerk in Europa op. Nodig, want in het vrijwilligersveld is een sterke behoefte aan structurele erkenning van vrijwillige inzet. HKH Prinses Margriet vatte het samen als: 'Iedereen op deze wereld wil er toe doen, een verschil maken.' De inbreng van gevestigde namen en de vele bezoekers maakte wederom duidelijk dat het belang van vrijwilligerswerk voor een gezonde en sterke maatschappij goed beleid rechtvaardigt; dat het thuishoort op de officiële begroting van de EU-landen. En dat de diverse Europese stakeholders daar naartoe moeten werken.

Publicatie Europees vrijwilligerwerk
Eén van de pijlers onder de roadmap is de publicatie Volunteering and Participation on the Agenda, a survey on volunteer policies and partnerships in the European Union, die Prinses Margriet in ontvangst nam. Dit onderzoek naar de stand van zaken en ambities rond het vrijwilligerswerk(beleid) in 25 EU-landen is speciaal uitgevoerd in het kader van Eurofestation 2004 door de Erasmus Universiteit, CIVIQ en VNG.

Organisatoren
Eurofestation 2004 werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, onder auspiciën van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Vakbeurs werd mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds. Voor de realisatie van Eurofestation 2004 werd nauw samengewerkt met o.a. Samenleving & Bedrijf, ENGAGE/Cecile network, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV), Commissie Vrijwilligersbeleid, Centre Européeen du Volontariat (CEV), International Association for Volunteer Effort (IAVE) en United Nations Volunteers (UNV).

///////////////////////////Einde
bericht/////////////////////////////////

Heeft u vragen of interviewverzoeken, dan kunt u terecht bij Nienke van Helden, Manager Communicatie, 030 750 90 00 nvhelden@civiq.nl. In de EUROPEAN ROADMAP TO 2010 worden t/m 18 november nog aanvullende opmerkingen van conferentiedeelnemers verwerkt. De definitieve versie wordt aangeboden op 5 december tijdens Internationale Vrijwilligersdag. Tot die tijd is een conceptversie beschikbaar op www.eurofestation.com en www.civiq.nl. Op dezelfde sites treft u tevens een samenvatting aan van de publicatie 'Volunteering and Participation on the Agenda, a survey on volunteer policies and partnerships in the European Union'. Uitgebreide informatie over het programma van de conferentie en Vakbeurs van Eurofestation 2004 vindt u ook op www.eurofestation.com. Meer informatie over de 'Conference on Corporate Social Responsibility, working on a sustainable future (CSR)', die gelijktijdig en i.s.m Eurofestation 2004 plaatsvond, treft u aan op www.csr2004.nl.

11 nov 04 16:28