Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 11-11-2004

Nederlandse topsporters tevreden over stipendiumregeling

Nederlandse topsporters met een stipendium besteden meer tijd aan hun sport en gaan langer door met hun carrière. Ook vinden de topsporters dat ze beter presteren dankzij het stipendium. Dit zijn enkele uitkomsten van een evaluatieonderzoek naar de stipendiumregeling, dat het W.J.H. Mulier instituut in opdracht van het ministerie van VWS heeft uitgevoerd. Staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) heeft de evaluatie vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit de evaluatie van de regeling, die in 2001 werd ingevoerd, blijkt dat meer sporters dan was voorzien gebruik maken van het stipendium. Destijds werd ervan uitgegaan dat jaarlijks 200 sporters in aanmerking zouden komen voor de inkomensregeling, in de praktijk zijn dat er ongeveer 300. De bovenverwachte vraag naar het stipendium is te verklaren door de verbetering van het topsportklimaat, het uitblijven van sponsorgeld (waardoor sporters langer dan verwacht afhankelijk zijn van het stipendium), en doordat het steeds minder goed mogelijk is om topsport te combineren met een betaalde baan.

Hoewel de sporters die een stipendium ontvangen over het algemeen positief zijn over de regeling, hebben ze ook punten van kritiek. Dat heeft met name te maken met de hoogte van het stipendium, de hoogte van het bedrag dat mag worden bijverdiend, en de effecten die het stipendium heeft op de sociale zekerheidspositie.

Het W.J.H. Mulier instituut verwacht dat het aantal sporters dat in aanmerking komt voor een stipendiumregeling de komende jaren beperkt zal stijgen. Om te voorkomen dat de kosten (3,2 miljoen euro per jaar) verder zullen oplopen, wordt momenteel nagedacht over een andere opzet van de regeling. Volgens de onderzoekers is het quoteren van het aantal stipendiumontvangers een optie. Dit zou betekenen dat er per tak van sport een beperkt aantal stipendia te verkrijgen is.

Staatssecretaris Ross wil in overleg met NOC*NSF, het Fonds voor de Topsporter en sporter NL komen tot een definitief voorstel over de nieuwe stipendiumregeling. Dat voorstel zal naar verwachting in het voorjaar 2005 verschijnen. Ross heeft dit jaar al te kennen gegeven ook in de toekomst door te willen met de stipendiumregeling.