CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 11 november 2004
Voorlichting VOM-zones schiet tekort

Tijdens de begrotingsbehandeling hield naast fractievoorzitter Harm van den Born ook Karen Duys namens het CDA een bijdrage. Zij ging onder andere in op Vervoer op Maat. Er is veel onzekerheid bij mensen over de toereikendheid van het reisbudget. Veel mensen denken dat ze door de zonemaximering van 500 er veel minder op uit kunnen gaan, hoewel dit niet zou hoeven. Dit gevoel moet weggenomen worden. Karen Duys diende daarom een motie in waarin ze de wethouder vraagt om een voorlichtingscampagne te houden over deze reisregeling en te bevorderen dat het aantal zones voor gebruikers van Vervoer op Maat wordt uitgebreid tot 550.

De aanvankelijke angst van de CDA-fractie dat mensen, door de maatregel om VOM te beperken tot 500 zones, er niet meer of veel minder op uit kunnen blijkt voor 99 % van de gebruikers niet terecht. En van de 1% waar dit wel voor geldt zijn inmiddels maatregelen getroffen om hen tegemoet te komen. Helaas is het een feit dat veel mensen er ondanks deze positieve cijfers wel minder vaak op uit gaan, hoewel dat niet zou hoeven. En dat heeft veel te maken met de onzekerheid die bij veel mensen bestaat over de toereikendheid van het reisbudget.

Deze twijfel zorgt ervoor dat veel mensen uit voorzorg hun reiszones opsparen door dagelijkse activiteiten af te zeggen. Dit doen ze om zo genoeg zones over te houden voor situaties waarin dat écht nodig is, zoals bij ziekte van man, kind of kleinkind die verder uit de buurt woont en wat dus veel reiszones kost. Hoewel dat objectief vaak helemaal niet nodig is omdat de het maximum van 500 ruimschoots toereikend is voor de dagelijkse én noodzakelijke reiszones, maakt het gevoel van onzekerheid bij veel mensen dat zij er dagelijks minder op uitgaan. Dat kan en mag niet de bedoeling van de VOM-maximering zijn.

De CDA-fractie moet constateren dat de voorlichting op dit punt ernstig tekort heeft geschoten, of nog steeds tekort schiet. De angst die bij vele ouderen en gehandicapten leeft is dat ze niet uitkomen met hun VOM-budget, dit blijkt gezien de cijfers onterecht. Maar liefst 99% gebruikt per jaar gemiddeld slechts 87 zones, terwijl ze van 500 zones gebruik kunnen maken. Door dat goed uit te leggen, kan veel onzekerheid worden weggenomen.

De CDA-fractie deed dan ook tijdens de begrotingsbehandeling een klemmend beroep op de wethouder om een positieve, aansprekende voorlichtingscampagne te houden over de VoM- regeling. Het systeem blijkt niet verkeerd, maar door het niet goed uit te leggen bestaat er nog steeds veel onzekerheid bij ouderen. Duidelijk gemaakt moet worden dat het reisbudget ruim voldoende is en dat als er door familieomstandigheden vaker gereisd moet worden, dit in vrijwel alle gevallen ook mogelijk is binnen het maximum van 500 zones.

De wethouder geeft in de brief ook aan dat wanneer sprake is van een schrijnende situatie, mensen een aanvraag kunnen indienen voor extra zones. De CDA-fractie vroeg de wethouder, ook wat deze compenserende maatregel betreft, klantvriendelijkheid voorop te stellen. Nu lijkt het alsof men in een schrijnende situatie weer een aparte aanvraag voor extra zones bij een apart loket moet indienen. Het CDA vraagt zich af of er geen klantvriendelijker werkwijze bedacht kan worden. Karen Duys had de volgende suggestie: Is het mogelijk dat mensen de klantmanagers van SOZAWE bellen en dat deze via de telefoon of via een huisbezoek bij mensen bepalen of mensen recht hebben op extra zones en dit dan ook meteen regelen?

De VOM-regeling is in de basis minder schadelijk dan vooraf gedacht. In 99% van alle gevallen biedt een maximale VOM-regeling van 500 zones voldoende mogelijkheden. Het is de slechte voorlichting over de regeling die zorgt voor veel onrust. Bovendien blijft voor 1% van de gebruikers het reisbudget ontoereikend. Als signaal naar deze VOM-gebruikers wil het CDA dat het reisbudget wordt verruimd tot 550 zones. Deze verruiming met 10% moet gepaard gaan met een goede voorlichtingscampagne die helpt om bestaande drempels weg te nemen en waarbij partners in het veld goed betrokken worden. Verder hecht het CDA aan het meldpunt en verzoeken wij de wethouder deze ook het komend half jaar in stand te houden zodat wij de vinger aan de pols kunnen houden.