CDA

CDA
11-11-04

CDA Den Haag: religie is bindmiddel van de samenleving

Het CDA in de gemeenteraad van Den Haag heeft tijdens de behandeling van het integratie-initiatiefvoorstel "Zo wij iets zijn, zijn wij Hagenaars" het belang van religie voor de stadssamenleving benadrukt.

Na de gewelddadige aanslag op het leven van Theo van Gogh is volgens het CDA Den Haag te eenzijdig de nadruk gelegd op de negatieve aspecten van religie en levensbeschouwing. "Een gevaarlijke ontwikkeling", aldus raadslid Wil Vonk.

Integratie is een taai onderwerp in een stad waar meer dan 120 nationaliteiten wonen. Om die redenen is het
integratie-initiatiefvoorstel "Zo wij iets zijn, zijn wij Hagenaars" in gezamenlijkheid geschreven door de fracties van VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie/SGP en de SP uit de Haagse gemeenteraad. Dat het initiatiefvoorstel na maanden van voorbereiding weer hoogst actueel zou zijn, hebben de initiatiefnemers niet kunnen voorzien. "Juist nu is de eenheid van politieke partijen in Den Haag van groot belang", aldus Wil Vonk.

Islamdebat

In haar eerder uitgebrachte integratienotitie heeft het CDA gepleit voor een islamdebat in Den Haag, dit naar Rotterdams model. Wil Vonk: "Religie en levensbeschouwing, zolang zij binnen de grenzen van de rechtsstaat blijven, hoeven geen belemmering te zijn voor integratie. Gezien de samenhang voor veel moslims tussen religie, recht en politiek dient de specifieke rol van moslims bij het integratiebeleid op de politieke agenda te worden geplaatst".

Gezien de boze reacties bij niet-moslims, het gevaar voor extremisme onder groepen (jonge) moslims, dient naast het reguliere overleg tussen moslims en de gemeente een stadsbreed islamdebat te worden georganiseerd. Wat het CDA betreft wordt het een open dialoog waarin iedereen vrijelijk kan spreken, uiteraard binnen de grenzen van de verantwoordelijkheid voor elkaar, die onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van meningsuiting. Niemand dient te worden uitgesloten, niemand hoeft zichzelf op voorhand uit te sluiten!