Socialistische Partij

Geen bezwaar van Bot tegen zeehondenjachttoerisme

11-11-2004 * Minister Bot zal de Noorse regering niet aanspreken op haar besluit om toeristen op zeehonden te laten jagen. Dit heeft hij vandaag laten weten in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Ik snap niet dat de minister geen protest aantekent. Hoe kun je in hemelsnaam akkoord gaan met zeehondenjacht als toeristisch exportproduct?"

Minister Bot schrijft dat hij de Noorse regering niet zal aanspreken omdat alleen deskundige jagers worden toegestaan en er dus geen sprake zal zijn van dierenleed. Van Velzen ziet dit als een slap excuus: "Welke buitenlandse jager is nou deskundig in zeehondenjacht? Het afschieten van ganzen of wild, waar ik overigens ook tegen ben, is niet vergelijkbaar met het schieten op een zeehondenhoofdje in een golvende zee. Dit kan alleen maar leiden tot groot dierenleed. Los daarvan speelt er een prangende ethische vraag: ga je stilzwijgend akkoord met zeehondenmoord als toeristische attractie?"

Ondertussen hebben 3.000 mensen via de SP-website protest aangetekend bij de Noorse ambassade. Van Velzen wil doorgaan met het protest. "Het is triest dat de Nederlandse regering geen actie wil ondernemen richting Noorwegen. Ik vind dat we in ieder geval de werving voor dit zeehondentoerisme tegen moeten gaan. Ik wil daarom een klemmend beroep doen op alle Nederlandse bedrijven en redacties van bladen om vooral niet te adverteren voor dit toeristische dierenleed. Iedereen die een advertentie voor zeehondenjacht in de Nederlandse media of op Internet tegenkomt, kan dit aan mij melden. Dan zal ik persoonlijk contact opnemen met het betreffende bedrijf."
* Actiepagina Geen zeehondenmoordvakanties!