Gemeente Den Helder

11-11-2004 Cultuurhistorie in Den Helder: monumentale kerken in 2005

De Open Monumentendag (OMD) van volgend jaar lijkt nog ver weg. Hoewel die van dit jaar (op 11 september) nog maar net achter de rug is, denken wij alweer druk na over hoe wij de dag volgend jaar willen invullen. In 2005 is de OMD op zaterdag 10 september en heeft als thema Religieus erfgoed. Wij sluiten bij dit landelijke thema aan en willen graag met uw hulp een bijzonder programma maken.

Religieus erfgoed
Religieus erfgoed bestaat voor het grootste deel uit kerken. Kerken bestaan er in soorten en maten, verschillend naar gezindte, bouwstijl, grootte of verzorgingsgebied. Soms is een kerk een onderdeel van een ensemble, waarbij ook een pastorie hoort. Soms hebben kerken hun functie als kerk verloren en staat het voortbestaan onder druk. Andere kerken zoeken naar een zinvolle herbestemming. Kortom, er speelt genoeg waaraan we tijdens de Open Monumentendag 2005 aandacht kunnen besteden.

Activiteiten in de kerk
Weet u veel van kerken? Vindt u het leuk die kennis te verspreiden en mee te helpen aan een klinkende Open Monumentendag in 2005? Heeft u een idee over het organiseren van een of meer activiteiten in uw kerkgebouw tijdens de Monumentendag, bijvoorbeeld een orgelconert, een optreden van een zangkoor of misschien wel een kinderrommelmarkt? Of voelt u iets voor het organiseren van een oude-boeken-markt, een tentoonstelling van kunstwerken, particuliere verzamelingen, oude foto's of van orgelbouwers? Een workshop glas-in-lood bijvoorbeeld? Wat denkt u van een boekje over de huidige Helderse kerken of juist over de kerken die Den Helder vroeger rijk was? Of wellicht ziet u iets in het houden van lezingen of rondleidingen of een open kerkdienst. Ongetwijfeld zijn er ideeën genoeg om het thema 'Religieus erfgoed' voor het voetlicht te halen. Wij horen ze graag. Samen met u willen wij van de Open Monumentendag 2005 een leuke en leerzame dag voor en door de Helderse bewoners en bezoekers maken.

Meedoen? Graag!
Wij zoeken enthousiaste meedenkers en doeners. Als u mee wilt helpen aan de Open Monumentendag, bent u van harte welkom op de 'startbijeenkomst OMD 2005', op donderdag 18 november a.s., van 16.00 uur tot 17.30 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. Met vragen of suggesties kunt u contact opnemen met mevrouw M.F. Laan, telefoonnummer (0223) 678 838 of e-mail m.laan@denhelder.nl.