Politie Zuid-Holland-Zuid

Politie Zuid Holland Zuid krijgt prestatie uitkering

Dordrecht 11-11-2004 - De politie Zuid-Holland-Zuid heeft in 2003 goed gepresteerd. Dat blijkt uit de brief van de Minister van BZK die gisteren aan het korps is verzonden. De minister heeft de prestatiebekostiging uitgekeerd omdat het korps de afgesproken doelstellingen voor 2003 uit het prestatiecontract ruimschoots heeft gehaald. De politie Zuid-Holland-Zuid heeft hiermee een bedrag van ruim 575.000 euro verdiend.

Het aantal aangeleverde rechtbankzaken is met 700 toegenomen tot 6.700, mede door de scherpere aanpak van veelplegers die zijn vruchten begint af te werpen .Hetaantalstaandehoudingenmetboetesen transacties is zeer sterk gestegen: van bijna 39.000 tot 55.000 in 2003; een toename van 16.000. Daarmee is het doel van 43.500 staandehoudingen voor 2006 al ruimschoots gehaald. Het gaat hier om bekeuringen voor overtredingen in het publieke domein, waarbij de politie mensen direct aanspreekt op hun gedrag. Van een krampachtige inhaalslag om deze prestaties te halen, zoals hier en daar wordt gesuggereerd, blijkt in het geheel geen sprake. Er is daarbij géén sprake van een accent op vooral 'lichtere' overtredingen. De angst die sommige mensen hadden dat de politie met zo min mogelijk moeite haar cijfermatige scores zou proberen te halen, blijkt dus niet terecht. Wel richt de politie zich op zaken waaraan veel mensen zich ergeren, zoals overlastgevend gedrag, bijvoorbeeld wildplassen, en bepaalde verkeersovertredingen, zoals agressief verkeersgedrag en bumperkleven. Ook wordt er scherp op alcoholmisbruik gecontroleerd. Juist dit soort overtredingen leiden tot ontevredenheid en onveiligheidsgevoelens in de samenleving.

Het ziekteverzuim is gedaald naar 6,4% waardoor er meer mensen op straat kunnen zijn. Ook is de beschikbaarheid en de efficiency van de politie verbeterd. Het aantal burgers dat tevreden is over het laatste contact, is omhoog gegaan van 61,1 naar 63,9%.