Gemeente Dordrecht


Jury prijst winnaar Museumprijs voor 'aanpak en presentatie'

Directeur Peter Schoon van SIMON VAN GIJN ­ museum aan huis ontving donderdagmiddag in de Amsterdamse Nieuwe Kerk tijdens een feestelijke bijeenkomst de Museum Prijs 2004. Deze werd hem overhandigd door Elco Brinkman, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deze nam de honneurs waar namens Prins Bernhard die, als gevolg van zijn 'wankele' gezondheid persoonlijk niet aanwezig kon zijn.

De jury, zo bleek uit het rapport, is bijzonder onder de indruk van de ingetogen wijze waarop directie en staf van SIMON VAN GIJN ­ museum aan huis enkele jaren geleden het museum hebben heringericht en noemt het museum 'een pareltje binnen de categorie van musea die gewijd zijn aan één persoon'. Het rapport vervolgt: ,,Door zijn aanpak en presentatie is het museum een buitengewoon geslaagd eerbetoon aan een van de meest erudiete verzamelaars aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Het huis ademt de sfeer alsof mr. Simon van Gijn ieder moment om de hoek van de kamer kan verschijnen, glas port in de ene hand en een tekening of gravure in de andere. Het museum geeft een uitstekende blik in het leven, de verzameldrang, de huishouding, de oude dag, de filosofie en het milieu van een rijke Dordtenaar. Het is daarmee niet alleen een ode aan Simon van Gijn zelf, maar veeleer ook aan een bepaald type mens: de rijke verzamelaar."

Sfeer
De jury noemt verder ook de sfeer in het museum aangenaam. Er is op een liefdevolle manier zorg besteed aan details. (...) De beleving van de bezoeker is daardoor heel sterk; je waant je in een bewoond huis. Het museale oog voor detail, zoals een achteloos neergelegde krant, verlichting die brandt en een schaakspel op een tafel, versterkt dit beeld.” Uit oogpunt van behoud en beheer constateert de jury dat de collectie museaal verantwoord is opgesteld. Er is sprake van een zodanige balans dat de afstand tussen publiek en objecten verantwoord is terwijl de intimiteit gewaarborgd blijft. De sfeer in het museum is ontspannen. Er is toezicht, maar dat vormt geen belemmering voor de bezoekers." Ook op educatief gebied krijgt SIMON VAN GIJN ­ museum aan huis in het juryrapport een pluim: ,,Op het terrein van educatie biedt het museum activiteiten voor individueel en groepsbezoek, en voor het onderwijs, zowel voor het basis- als voortgezet onderwijs en in het bijzonder ook voor Pabo-studenten. Er worden plannen ontwikkeld voor een educatief atelier. De jury waardeert de zorgvuldige aanpak zeer."

Visionair
In zijn dankwoord eerde directeur Peter Schoon de persoon Simon van Gijn: ,,Deze bankier, en verzamelaar aan wie wij dit museum te danken hebben was een visionair... een groot Nederlander. In de voorselectie van de KRO, bij de zoektocht naar de 'grootste Nederlander aller tijden' kom je hem niet tegen. Hij was immers geen Cruyff, geen Drees en geen Rembrandt. Toch vinden wij dat hij op de een of andere manier op die lijst thuis hoort. Simon van Gijn streefde immers menig vaderlandse held voorbij in dat andere Nederland, namelijk in Nederland Museumland. Hij had een vooruitziende blik, want hij zag de grootheid van anderen.” Tot slot liet Schoon de jury weten 'alert' te zullen blijven: ,,Ik beloof u dat we niet tevreden achterover zullen leunen.... nou ja, vandaag misschien nog even. Morgen gaan we verder... met veel inzet en enthousiasme werken aan het leukste museum van Nederland dat eigenlijk geen museum is…”