Gemeente Heeze-Leende


Kleine wijziging in begroting na behandeling in gemeenteraad

Op maandag 8 november heeft de gemeenteraad van Heeze-Leende de begroting 2005 vastgesteld. Dit gebeurde niet unaniem; van de zeventien stemmen waren er zeven tegen. Gedurende de raadsvergadering dienden raadsfracties diverse moties en amendementen in die uiteindelijk zorgen voor een extra negatief saldo op de begroting van 5.250, -.

Het College heeft door bezuinigingen en door een strenge selectie in de wensen voor nieuw beleid, het begrotingstekort voor 2005 van 619.000, - tot nihil teruggebracht (met de aantekening dat nog een bedrag om te bezuinigen is opgenomen van 55.000, -). Hiertoe zijn onder andere de volgende maatregelen genomen: minder luxe uitvoeren van het onderhoud van plantsoenen, stijging opnemen van de bouwleges, instellen vacaturestop, verlagen percentage subsidies met 10%, terugname van werkzaamheden Sociale Zaken uit Tilburg, vermindering van het budget zorgverbreding onderwijs en lagere storting in het onderhoudsfonds onderwijs. Naast deze bezuinigingen zijn ook bepaalde posten verhoogd.

Het saldo van de begroting 2005 is door de aangenomen amendementen en moties tijdens de raadsvergadering van maandag 8 november met 5.250, - nadelig beïnvloed. De oorzaak hiervan ligt in de volgende besluiten:
- De gemeente zal, in tegenstelling tot het voorstel, de recreatievelden in Leende blijven onderhouden (maaiwerkzaamheden): de kosten hiervan bedragen 5.000, -.

- De gemeente zal de gymzaal aan de Spoorlaan in Heeze uitbreiden: de kosten hiervan bedragen 3.250, - per jaar. Om de uitbreiding van de gymzaal te kunnen realiseren, laat de gemeente geen jaarlijkse ongevallenanalyse uitvoeren: dit levert een besparing van 3.000, - per jaar op. Voor de uitbreiding is per saldo 250, - per jaar extra nodig.

Een aantal amendementen en moties leiden tot het parkeren van geplande uitgaven zoals de hogere storting in het onderhoudsfonds wegen van 140.000, - en de kosten voor jongerenwerkprojecten van 15.000, -. Hierover neemt de gemeenteraad aparte besluiten. De uiteindelijke bedragen worden dan via een begrotingswijziging in de begroting verwerkt.
Het College zal daarnaast maatregelen treffen voor het te bezuinigen bedrag van 60.250, - ( 55.000, - plus 5.250, -).