Provincie Noord-Holland

Versterking van de jeugdzorg via vier speerpunten Op 9 november hebben gedeputeerde staten van Noord-Holland het concept-Beleidskader Jeugdzorg 2005 tot en met 2008 vastgesteld.

Het Noord-Hollandse Beleidskader Jeugdzorg 2005 tot en met 2008 geeft de keuzes voor de eerste vier jaar van de Wet op de jeugdzorg. Per 2005 wordt de Wet op de jeugdzorg van kracht. De taken en verantwoordelijkheden van de provincie nemen op grond van deze wet aanzienlijk toe. Zo is de provincie niet alleen meer subsidiegever en regisseur (afstemmer) voor de jeugdzorg. Zij is in het vervolg ook de verantwoordelijke voor voldoende capaciteit om aan het recht op zorg inhoud te kunnen geven.

In de veelheid van taken worden prioriteiten gesteld. Voor de periode 2005 tot en met 2008 zijn dit 4 speerpunten, die jaarlijks geconcretiseerd worden:
A. Optimale afstemming van het zorgaanbod op de vraag B. Verkorting van de wachtlijsten en wachttijd C. Meer samenhang tussen het aanbod van verschillende sectoren in de jeugdzorg en met het werk dat onder gemeentelijke verantwoordelijkheid valt
D. Versterking van de positie van de cliënt

Nieuw in 2005 is onder meer de provinciale verantwoordelijkheid voor de onvrijwillige,
justitiële jeugdzorg: een onderdeel van het provinciale Bureau Jeugdzorg. Ook zal in 2005 extra geld beschikbaar komen om de hulp aan een aantal jeugdigen met een zeer ernstige gedragsstoornissen te kunnen intensiveren.

Voor 2005 is ruim 67 miljoen beschikbaar via uitkeringen van het Rijk voor Bureau Jeugdzorg en voor de provinciale jeugdzorginstellingen. Daarnaast wordt er 1.150.000 begroot aan eigen, provinciaal geld voor jeugdzorgknelpunten. Dit is afgezien van de inzet van eigen provinciaal geld voor het provinciale Aanvalsplan Wachtlijsten Jeugdzorg. Voor dit Aanvalsplan is een afzonderlijk document gemaakt, waarover GS ook op 9 november besloten hebben.

Naar verwachting zullen provinciale staten op 6 december 2004 definitief besluiten over de jeugdzorgplannen.

Nadere inlichtingen: Marijke Halberstadt, tel. 023 - 514 3406

Marcel van Kanten 10 november 2004