JET-NET

Tweede Jet Net Career Day bijzonder succesvol

Tweede Jet-Net Career Day bijzonder succesvol

Duizend leerlingen nemen kijkje in de technologie-keuken van het bedrijfsleven

Ruim duizend scholieren en docenten van middelbare scholen uit het hele land bezochten vandaag de tweede Jet-Net Career Day in het Evoluon in Eindhoven. Achttien bedrijven, waaronder TNO, IBM, Corus, Océ, Siemens en Philips gaven inzicht in de technologie achter hun producten in ruim dertig verschillende stands. De Jet-Net Career Day is een initiatief van het bedrijfsleven en het onderwijs om middelbare scholieren te interesseren voor technologie zodat de instroom in bèta-technische studies toeneemt.

De deelnemers aan deze manifestatie konden een enorme variëteit in onderwerpen onder de loep nemen bij de verschillende stands. Van de marine met geavanceerde wapens, de wondere wereld van de autosport, de geheimen van kleurgebruik op je computerscherm tot het chemische proces van het maken van schuim. Scholieren staken de handen uit de mouwen om te ervaren hoe het is om met techniek in een commerciële omgeving om te gaan. Leerling Joen Hermans van Christelijk Gymnasium Zorghvliet: 'Deze dag is waanzinnig boeiend. Ik heb allerlei dingen gezien waarvan ik nooit had gedacht dat dat hoorde bij een technische baan. Je denkt altijd dat techniek zo ver van je afstaat, maar het hoort bij alles wat je doet.'

Speciaal voor deze gelegenheid sprak de astronaut André Kuipers de deelnemers toe. Hij ging in discussie met de scholieren over zijn ervaringen in de ruimte en de rol van techniek bij ruimtevluchten. Tijdens zijn ruimtevlucht heeft hij verschillende technische experimenten mogen uitvoeren in opdracht van bedrijven. Ook heeft hij bij de voorbereidingen voor zijn ruimtereis oog gehad voor het belang van deze reis voor scholen.

Goede vorderingen Jet-Net
'Jet-Net bestaat nu twee jaar en gaat door om met meer bedrijven meer scholieren te bereiken', zo zei Theo Korthals Altes, landelijk coördinator van Jet-Net. 'Enerzijds is er de intentie om uit te breiden; anderzijds willen we de bestaande contacten verdiepen', lichtte hij toe tijdens een presentatie. De gezamenlijke activiteiten met de scholen bestaan uit gastlessen, excursies, loopbaanbegeleiding, docentenworkshops en ministages. Deze worden zowel door docenten als scholieren goed beoordeeld. De volgende stap is om zowel een kwalitatieve als een kwantitatieve analyse uit te voeren. Op grond van de uitkomsten zullen de organisatie en het activiteiten-programma worden aangepast.