Gemeente Amsterdam

Aanpak Zuidoost jeugdwerkeloosheid
11 november 2004 - Stadsdeel Zuidoost

Het dagelijks bestuur van Amsterdam Zuidoost heeft besloten om het project ArenA Study & Work uit te voeren. Onlangs werd bekend dat de gemeente Amsterdam, dienst Economische Zaken het project financieel zal steunen. Het project is gericht op het terugdringen van de jeugdwerkloosheid in het stadsdeel.

Volgens de cijfers van het jongerenloket van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) staan op dit moment ruim 600 jongeren uit Zuidoost tussen de 16 en 23 jaar als werkzoekende geregistreerd. Een groot deel van deze groep bestaat uit jongeren die voortijdig de schoolbanken hebben verlaten en daardoor grote moeite hebben om een plek te vinden op de arbeidsmarkt.

Samenwerkingsverband ArenA Initiatief

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet:"Gelukkig kennen we in Zuidoost een zeer goed werkend samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, arbeidsmarktintermediairs en maatschappelijke organisaties. Dit samenwerkingsverband draagt de naam ArenA Initiatief en is in 1996 opgericht. Het doel van dit samenwerkingsverband is om juist ook inwoners van Zuidoost te laten profiteren van de enorme werkgelegenheid in het bedrijvengebied rondom de ArenA." Dit bedrijvengebied telt inmiddels ruim 50.000 arbeidsplaatsen en is daarmee na de binnenstad, de tweede werkgelegenheidslocatie van Amsterdam. In het ArenA Initiatief zijn meer dan 80 organisaties en bedrijven vertegenwoordigd.

Leerwerkbanen

Onder de naam ArenA Study & Work zullen onder de vlag van het ArenA Initiatief meerdere projecten worden uitgevoerd. Een tweetal projecten is nu al in uitvoering. Eén daarvan richt zich op het werven van (leerwerk)banen ten behoeve van werkloze jongeren uit Zuidoost. De bedrijvenvereniging Amsterdam Zuidoost (VAZO) heeft dit project geadopteerd. Samen met het stadsdeel gaan ze een campagne starten gericht op het verwerven van meer dan 300 (leerwerk)banen bij haar leden.

Bedrijventerrein Zuidoost

Prinses Máxima

Andere deelprojecten zullen zich met name richten op jongeren die vanwege allerlei belemmeringen niet meteen aan de slag kunnen. Zo heeft stadsdeel Zuidoost op initiatief van de commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische minderheden (PAVEM) het project 'Ruim baan voor jonge moeders' opgezet. Op 7 juni jl. is dit project in aanwezigheid van prinses Máxima in het Cultureel Educatief Centrum van start gegaan. Het project richt zich op de groep tienermoeders die het niet lukt om de zorgtaken te combineren met het afmaken van studie of vinden van werk. Met veel enthousiasme zijn er mentoren (via het project Women @ Work) en diverse organisaties zoals Randstad, Jongerenloket Amsterdam Zuidoost, Woningstichting Rochdale etc. bezig om 13 jonge moeders nieuwe perspectieven richting werk te bieden. Het ligt in de bedoeling om na dit pilotproject een grotere groep jonge moeders weer aan de slag te helpen.

© Gemeente Amsterdam