Gemeente Amsterdam

Wethouder Stadig start bouw Westerdokseiland
Toekomstig uitzicht te bewonderen

11 november 2004 - Remco Asselbergs

Op donderdag 11 november heeft wethouder Duco Stadig van Ruimtelijke Ordening de start van de bouw van het project Westerkaap op het Westerdokseiland ingeluid door een groot reuzenrad in werking te stellen. Het reuzenrad geeft een indruk van het uitzicht dat vanaf de gebouwen op het Westerdokseiland te zien zal zijn. Geïnteresseerden kunnen tot en met 22 november gratis een rit maken in het rad. Westerkaap omvat 191 van de circa 1000 woningen die op het Westerdokseiland gebouwd worden.

Na een langdurig planproces wordt nu een bijzonder wooneiland met moderne architectuur op het Westerdokseiland gerealiseerd. Het voormalige rangeerterrein ligt aan de rand van de oude binnenstad, met uitzicht over het water. De initiatiefnemers Amvest en Ymere hebben zoveel vertrouwen in de woningen op deze locatie dat ze starten met de bouw voordat er een woning verkocht is. Hierbij hebben zij ongeveer 90 miljoen euro op risico geïnvesteerd.

Wethouder Stadig is erg tevreden over het feit dat de bouw van het project Westerkaap nu als eerste van de woningbouwprojecten op het Westerdokseiland start. "Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de 4000 woningen die de gemeente dit jaar in aanbouw wil nemen. Het starten van de bouw zonder woningen voorverkocht te hebben laat zien dat de ontwikkelaars genoeg vertrouwen hebben in deze heel bijzondere locatie. Vanuit de stad gezien ben ik tevreden dat het recente succes van de oostelijke kant van de IJ-oever zich nu ook uitstrekt naar het westen."

In 1999 stelde de gemeenteraad het stedenbouwkundig programma van eisen voor het Westerdokseiland vast. Sindsdien zijn door omwonenden die bezwaar maakten tegen de uitbreiding van de stad voor hun deur lange procedures gevoerd. In aanwezigheid van wethouder Stadig heeft de Raad van State de bezwaren uiteindelijk verworpen.

Het Westerdokseiland is een projectgebied aan de Zuidelijke IJ-oever in Amsterdam. Kenmerken van de locatie zijn de centrale ligging - op 4 minuten loopafstand vanaf de Haarlemmerdijk - én de goede bereikbaarheid - nabijheid CS en per auto via de IJweg. In de bouwplannen voor het Westerdokseiland zijn de typische kenmerken van de Amsterdamse binnenstad terug te vinden, zoals een dichte bebouwing en een grote diversiteit aan functies en leefvormen.

Pb-186

© Gemeente Amsterdam