Gemeente Amsterdam

Luchtkwaliteit boven Amsterdam
11 november 2004 - Djoe Lan Tan

De gemeente streeft naar een vermindering van het aantal mensen dat wordt blootgesteld aan te hoge concentraties stikstofdioxide. Het beschermen van de gezondheid van Amsterdammers staat centraal. Daarom geeft de gemeente voorrang aan het verlagen van de concentraties stikstofdioxide op gevoelige plekken, zoals woningen. Amsterdam wil zoveel mogelijk de gezondheid van mensen beschermen.

Rekenmethoden

Amsterdam meet al decennia lang de lokale luchtkwaliteit. Daarnaast wordt sinds 2001 de luchtkwaliteit ook berekend via een landelijk model. De resultaten van de Amsterdamse metingen zijn beter dan die van het landelijke rekenmodel. Volgens metingen van de GG&GD is de luchtkwaliteit langs veel drukke wegen ruim 10% beter dan dat het landelijke rekenmodel berekent. Dit staat in de rapportage Luchtkwaliteit 2003 gemeente Amsterdam en de rapportage Vergelijking van gemodelleerde en gemeten stikstofdioxide concentraties op drukke wegvlakken in Amsterdam, 2003 van de GG&GD.

Berekeningen versus metingen

Bij het inventariseren van de stedelijke luchtkwaliteit wordt sinds 2001 gewerkt met de landelijke rekenmethode. Deze berekeningen laten zien dat in Amsterdam op diverse plaatsen de norm voor stikstofdioxide (NO2) wordt overschreden. Volgens de gemeente zijn de uitkomsten van het landelijke model overschat. Daarom heeft de GG&GD in 2003 extra metingen verricht. De vergelijking tussen het landelijke en het gemeentelijke resultaat is vermeld in de rapportage Vergelijking van gemodelleerde en gemeten stikstofdioxide concentraties op drukke wegvlakken in Amsterdam, 2003.

De belangrijkste conclusie is dat in de resultaten van het landelijke model de berekeningen gemiddeld 13% hoger liggen dan in de resultaten van het model van de GG&GD. (Het gaat hierbij om de luchtkwaliteit langs drukke wegen, exclusief bijzondere verkeerssituaties zoals stoplichten). Europese regelgeving stelt maximale concentraties van verschillende stoffen in de buitenlucht. Amsterdam wil hieraan voldoen. Met dit doel en met de uitkomsten van de rapportages wordt een actieplan opgesteld om aan de Europese norm te voldoen.

© Gemeente Amsterdam