BOVAG

[s?pers.BOVAG en Stiba bekrachtigen collectieve afspraak voor levering

BOVAG en Stiba bekrachtigen collectieve afspraak voor levering gebruikte onderdelen

11 November 2004

De officiële samenwerking tussen STIBA en BOVAG voor het leveren van gebruikte onderdelen is vanaf vandaag een feit. Met een live-presentatie in autodemontagebedrijf Maresia in aanwezigheid van de voorzitters en bestuursleden van beide brancheorganisaties is invulling gegeven aan een lang gekoesterde wens van de beide branches.

De collectieve afspraak voor de levering van gebruikte onderdelen steunt op vier peilers, namelijk:
1. Uitgebreide unieke garantieregeling met o.a. een deelvergoeding voor de uit- en inbouwkosten
2. Herleidbaarheid onderdelen dankzij kwaliteitszorgsysteem bij Stiba bedrijven
3. Gegarandeerde kilometerstand via de Nationale AutoPas 4. Eenvoudig- en eenduidig onderdeelbestelsysteem via internet

BOVAG-leden kunnen er vanaf vandaag voor kiezen hun onderdelen onder deze speciale condities te bestellen bij STIBA-leden. Dit kan eenvoudig via de website www.auto-onderdelen.nl. Via deze bestelling gaan een groot aantal gecertificeerde STIBA-leden in hun voorraad op zoek naar het gewenste onderdeel. Via een door de gebruiker gekozen communicatiemiddel (Fax, e-mail, telefoon) krijgt het autobedrijf één of meerdere aanbiedingen van een Stiba-lid dat minimaal is gecertificeerd volgens de norm KwaliteitsZorg Demontage (KZD) 2 sterren of 3 sterren (de hoogst haalbare NORM). Het autobedrijf krijgt het onderdeel met een uitgebreide garantie van 3 maanden en een uit- en inbouwvergoeding voor 50% van de arbeidskosten (a 45,00 excl/uur) met een franchise van een uur. Als tegenprestatie behandelen de BOVAG-leden het onderdeel conform de voorschriften zoals vermeld op het afleverformulier. Op dit formulier geeft het STIBA-lid instructies hoe het onderdeel behandeld moet worden, zoals het vervangen van de distributieriem of het vervangen van filters en vloeistoffen. Op alle leveringen is de klachten- en geschillenregeling van toepassing conform de Geschillenregeling STIBA. Belangrijkste kenmerk van deze regeling is de onafhankelijkheid door een onafhankelijke voorzitter en een evenwichtige deelname van leden uit de verschillende betrokken branches.

Aan bovenstaande samenwerking is een gedegen periode van ontwikkeling en onderhandeling voorafgegaan. Afgelopen maanden is de regeling getest in een pilot. Deze is bijzonder goed verlopen en BOVAG en STIBA zien de samenwerking vol vertrouwen tegemoet.