Gemeente Hoorn


Installatie jongerenraad Hoorn

Persbericht d.d.: 9 november 2004

Op 11 november a.s. wordt de Jongerenraad Hoorn geïnstalleerd door wethouder R. Tonnaer. Met de instelling van deze raad kunnen jongeren een structurele invloed uitoefenen op het jongerenbeleid. De jongerenraad, die de status van adviescommissie van het college van B en W krijgt, bestaat uit jongeren variërend in leeftijd van 15 tot 20 jaar, uit verschillende wijken en van verschillende etnische herkomst. De installatie van de raad vindt plaats in de raadszaal van het stadhuis, om 19.30 uur.

Adviescommissie
De jongerenraad krijgt de status van adviescommissie. Daardoor is de gemeente verplicht om bij zaken die op jongeren betrekking hebben, altijd eerst de Jongerenraad om advies te vragen. De jongerenraad, zal naast praten en overleggen, ook onderzoek doen. Bovendien is het de bedoeling dat de leden regelmatig nieuwe ideeën inbrengen. Verder wordt van hen verwacht dat ze veel contact onderhouden met jongeren uit hun omgeving. De leden van de raad krijgen tot april 2005 de tijd om zich (onder begeleiding van stichting Alexander en stichting Netwerk) in te werken. De jongeren hebben voor zichzelf als speerpunt benoemd: vrijetijdsvoorzieningen, veiligheid en de plannen rond concentratie van de scholen voortgezet onderwijs.

Samenstelling
In de afgelopen maanden heeft de reeds bestaande kerngroep zich voorbereid op de vorming van de Jongerenraad. Sommige jongeren zijn afgehaakt, andere zijn in hun plaats gekomen. De jongerenraad begint met een kleine, hechte groep jongeren, bestaande uit:

* Priscilla Gerard (voorzitter): 18 jaar, woont in de wijk Grote Waal, havo-scholier, en van Antilliaanse afkomst.
* Harun Kaygisiz (penningmeester): 18 jaar, woont in de Grote Waal, ROC-scholier en van Turkse afkomst.
* Thomas Hermans: 18 jaar, woont in de Grote Waal, en is vwo-scholier.

* Wendy Gyimah: 15 jaar, woont in de wijk Kersenboogerd, vmbo-scholier en van Ghanese afkomst.
* Iris Benjamins: 18 jaar, woont in Zwaag, en is vwo-scholier.
* Myreille Huinink: 16 jaar, woont in Zwaag en is havo-scholier..

Verder zijn ook Tulay Olcay (18 jaar, Venenlaankwartier, van Turkse afkomst) en Erkan Balta (18 jaar, Kersenboogerd, van Turkse afkomst) bij de Jongerenraad betrokken.
De komende maande gaat de Jongerenraad uitbreiding zoeken, met name in de wijken van waaruit nu nog geen vertegenwoordigers zijn
---