Gemeente Hoorn


Nieuwe werkwijze gemeenteraad levert
4 miljoen euro aan bezuinigingen op

Persbericht d.d.: 11 november 2004

Op woensdag 10 november heeft de gemeenteraad van Hoorn de programmabegroting voor 2005 vastgesteld. Daarbij is besloten tot ruim 4 miljoen euro aan bezuinigingen. Uit een lijst van bezuinigingssuggesties heeft de raad een groot deel aanvaard, een ander deel is niet of gedeeltelijk overgenomen. Gelet op de bezuinigingstaakstelling van 3,7 miljoen euro en de inkomsten uit de OZB ontstaat ruimte voor nieuw beleid ter grootte van 439.000 euro.

Bezuinigingen
Voor het merendeel van de bezuinigingen heeft de raad unaniem of met een meerderheid vóór gekozen. Op deze lijst staan enerzijds zaken van financieel-technische aard (zoals het laten vervallen van afschrijvingen en rentedotaties en het uitstellen van investeringen), anderzijds zaken die merkbaar zullen zijn voor inwoners of organisaties in de stad, zoals:


* verlaging van de taakstelling op het gebied van onderwijshuisvesting;

* afschaffing van het zwemonderwijs;
* geen aanplant van eenjarige planten en bollen;
* schrappen van de bijdrage aan het Festival Oude Muziek Nu;
* verhoging van de huurprijzen van sportaccommodaties;
* samenwerking van het Milieu Activiteiten Centrum en de kinderboerderijen;

* het kostendekkend maken van diverse leges (o.a. bouwvergunningen);
* vermindering van de activiteiten van het Sportopbouwwerk;
* een lager budget voor de jaarlijkse aankoop van kunst;
* verlaging van de kosten voor groot onderhoud aan verhardingen;
* het voortaan zelf uitvoeren van onderhoud aan parkeerapparatuur en kleine voertuigen;

* uitstel van vervanging van materieel voor de brandweer;
* verlaging van de personele formatie en versobering van personele voorzieningen.

Niet overgenomen
Een greep uit de bezuinigingsvoorstellen die tijdens de raadsvergadering niet zijn overgenomen:
* beëindiging van de subsidie voor de stuurgroep Vrede en Internationale Samenwerking en de Stichting Stedenband Hoorn-Pribram. De bezuiniging is in beide gevallen verlaagd naar 25% van de subsidie;

* stoppen met subsidiëring van het project Verlengde Schooldag en de bijdrage aan het humanistisch vormingsonderwijs;
* het schrappen van de functie van stadsbeiaardier;
* het schrappen van subsidiëring van de jeugdsport;
* de voorgestelde verhoging van de rioolretributie is gehalveerd;
* beëindiging van de subsidie voor het Architectuurcentrum; 70% van de subsidie blijft overeind.

Nieuwe aanpak
Dit jaar is gekozen voor een nieuwe werkwijze voor de voorbereiding en behandeling van de begroting. Nieuw dat de gemeenteraad tijdens de begrotingsvoorbereiding een nadrukkelijke rol heeft gekregen. Een aanpak, die past bij het dualisme en de kaderstellende rol van de gemeenteraad.
Bij de behandeling van de Voorjaarsnota, in juni, is een start gemaakt met de nieuwe aanpak. B en W en raadsleden formuleerden dilemma's, die in commissieverband zijn besproken. Vervolgens hebben B en W de raad op 10 september een reeks bezuinigingsuggesties voorgelegd. Deze suggesties waren op 25 september onderwerp van gesprek tijdens een begrotingsmarkt, een openbare marktplaats waar raadsleden, burgers en vertegenwoordigers van organisaties met elkaar in gesprek gingen. De begrotingsmarkt bleek een groot succes. De speciale commissievergadering op 6 oktober, die raads- en commissiebreed kon worden bijgewoond, sloot aan bij de politieke actualiteit en de resultaten van de begrotingsmarkt.
Half oktober ontvingen de raadsleden de werkversie van de programmabegroting met daarin de bezuinigingssuggesties in de vorm van een definitief voorstel van B en W. Op 10 november debatteerde de raad over dit voorstel en werd de programmabegroting vastgesteld. De ervaring die met deze nieuwe werkwijze van de begrotingsvoorbereiding is opgedaan, wordt geëvalueerd tijdens een raadsconferentie op 7 december.

---