Congres-en Studiecentrum VNG

VOORAANKONDIGING

Hierbij willen wij u attenderen op het congres Gemeentelijk opdrachtgeverschap: winst door samenwerking, dat georganiseerd wordt door het Procesbureau Bibliotheekvernieuwing op 11 november 2004 in Concertgebouw de Vereeniging te Nijmegen van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De openbare bibliotheken zijn in beweging en iedereen erkent het belang van bibliotheekvernieuwing. Verschillende partijen spelen een rol in deze vernieuwing; het Rijk, de provincie, de gemeente en de bibliotheeksector. Deze partijen zijn vertegenwoordigd in de Stuurgroep Bibliotheken. In opdracht van de Stuurgroep stimuleert, faciliteert en regisseert het Procesbureau Bibliotheekvernieuwing het vernieuwingsproces. Het proces van bibliotheekvernieuwing is tweeledig. Enerzijds gaat het om een inhoudelijke vernieuwing en de maatschappelijke positionering en anderzijds is het noodzakelijk veranderingen aan te brengen in het bibliotheekstelsel zelf. De basisbibliotheek speelt in op deze noodzaak en wordt de kern van het nieuwe, moderne en vitale bibliotheekstelsel. De opdracht voor de bibliotheek is om haar dienstverlening af te stemmen op de vraag en informatiebehoefte van de burger. Binnen dit nieuwe stelsel van basisbibliotheken is het de bedoeling dat de gemeente als subsidieverstrekker de rol van opdrachtgever opnieuw gaat invullen. De gemeente stelt, in overleg met de bibliotheek, op hoofdlijnen vast welke taken de bibliotheek gaat vervullen.

Tijdens dit congres wil het Procesbureau Bibliotheekvernieuwing u informatie geven over de vernieuwingen binnen het bibliotheekstelsel, de verschillende rollen van de betrokken partijen, de specifieke gevolgen voor gemeenten en tevens met u van gedachten wisselen over hoe het gemeentelijk opdrachtgeverschap vorm kan krijgen. U krijgt de resultaten gepresenteerd van een aantal projecten van de Stuurgroep (zoals Richtlijnen voor de basisbibliotheek en Benchmark). Een aantal instrumenten om te komen tot vernieuwing worden, onder andere met praktijkvoorbeelden, nader belicht (zoals budgetsubsidiëring en de vernieuwingsagenda). Er is een speciale deelsessie voor bestuurders waarin aandacht wordt besteed aan de bibliotheek als beleidsinstrument voor gemeenten.Verder krijgt u de gelegenheid om in klein en informeel verband vragen te stellen aan deskundigen over diverse aspecten van bibliotheekvernieuwing. Tevens is er ruimte voor onderlinge discussie en uitwisseling van ervaringen.

Doelgroep: De bijeenkomst is bestemd voor beleidsmedewerkers en bestuurders van gemeenten.

Kosten: De deelnemersbijdrage is 75,00 per persoon. Dit is een bijdrage voor het handboek Bibliotheekvernieuwing dat alle deelnemers aan het congres na afloop ontvangen.

Aanmelding: Begin oktober ontvangt u per post een folder met het volledige programma. U kunt zich na ontvangst van de folder inschrijven.
Noteert u in ieder geval vast 11 november 2004 in uw agenda!

Inlichtingen: Voor informatie over de organisatie kunt u terecht bij Mariel Niehien van het Congres- en Studiecentrum VNG, tel.
070-3738486,
email: mariel.niehien@vng.nl.
Voor inhoudelijke vragen kunt u zich wenden tot Annemieke ter Beek van het Procesbureau Bibliotheekvernieuwing, tel.070-3115830, email: a.terbeek@bibliotheekvernieuwing.nl.

Wij hopen u op 11 november te mogen verwelkomen!

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738469
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl